Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Piletina sa svežim mlekom

Piletina sa svežim mlekom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Piletina sa svežim mlekom
Fotografije: Ivelina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Uživajte u ovom predivnom receptu za piletinu u sosu - prilog je od vas!"

Potrebni sastojci

  • piletina - 2 i 1/2 kg, bataka bez kože ili celo pile
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • beli luk - 8 čenova
  • mleko - 2 i 1/2 šolje, punomasno
  • žalfija - 20 listova ili šaka svežih listova
  • morska so - 1 i 1/2 kašičice + po ukusu
  • biber - 2 kašičice
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • peršun - 1/4 šolje, svež ili zamrznut
* merne jedinice

Način pripreme

Predlažemo vam recept za piletinu u mleku Džejmija Olivera. Kombinacija mleka i piletine vredi da se proba. Nemojte da se dvoumite da dodate i cimet i koru od limuna, ako vam se ta kombinacija sviđa.

Predlažemo vam dve varijante - u tiganju i u rerni, prema tome koliko vremena imate!

Ostavite pile da se odmori na sobnoj temperaturi najmanje 20 minuta pre kuvanja. Osušite ga papirnim ubrusom i dobro ga posolite morskom solju i začinite ga biberom.

U velikom i teškom tiganju ugrejte 3 kašike maslinovog ulja.

Pržite čenove belog luka i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatnu boju i pazite da ne pregore. Prebacite beli luk u posudu i ostavite ga po strani.

Zapržite celo pile ili komade piletine sa svih strana na nekoliko minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ako radite sa komadima, nemojte ih ubacivati sve odjednom, već radite sa manje komada i ostavljajte ih na toplom mestu.

Dodajte mleko u tiganj u kome ste pržili pile i uz pomoć špatule pokupite sve braon komade koji su se zalepili za dno tiganja. Ostavite mleko da se lagano kuva.

Dodajte žalfiju, beli luk i piletinu (celo pile) nazad u tiganj u mlečni sos. Ostavite da se lagano krčka i poklopite. Kuvajte 30 minuta.

Sklonite poklopac i ostavite da se krčka na slaboj vatri još 15 minuta, dok piletina ne omekša.

Začine dodajte po vašem ukusu, posolite sa još morske soli i poslužite.

Poslužite sa peršunom, alevom paprikom i dobrim mlazom maslinovog ulja.

Druga varijanta u rerni.

Veliku šerpu (koja se može koristiti u rerni) stavite na srednje jaku vatru i istopite maslac. Pile posolite i začinite biberom obilno, nakon toga ga postavite u šerpu i pržite ga da porumeni sa svih strana (oko 3-4 minuta po strani).

Sklonite šerpu sa vatre. Dodajte ostale sastojke, poklopite, ubacite u rernu i pecite dok pile ne bude gotovo, vlažno i mekano - oko 40 minuta.

Prilog uz ovu ukusnu piletinu može biti raznovrstan - pečeni krompirići, tortelini, koje ste skuvali i pomešali sa mlečnim sosom i sve to posuto peršunom.

Uživajte u ovom prekrasnom receptu za pile u sosu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: