Način pripreme
Klasične tiganjice pamtim kao jedno od najvoljenijih tradicionalnih jela.
Nešto između mekika i krofni, drugačije kod tiganjica je što se spremaju pečenije sa manje masnoće, a testo za njih je ređe.
Predstavljam vam moje tiganjice sa kvascem i svežim mlekom.
Za njih je potrebno vreme, ali strpljenje se isplati.
Kvasac se rastvara sa šećerom u svežem mleku, zagrejanom veoma blago na telesnu temperaturu.
Kada naraste dodaju se blago umućena jaja, malo ulja, brašno i so.
Meša se intenzivono dok se ne dobije meko i rastegljivo testo.
Posuda se pokriva folijom i ostavlja se u frižideru do sledećeg jutra.
Izvadi se, promeša se i ostavlja da naraste na toplom dok dobro ne naraste, oko 1 sat.
Tiganj sa nelepljivim dnom se zagreva na umerenoj vatri i stavlja se ulje u finom sloju.
Obilno namazanim rukama se kidaju parčići testa i razvuku se i spljeskaju.
Tiganjice se peku/prže dok ne postanu zlataste sa obe strane.
Jedu se tople za doručak sa sirom, kačkavaljem, slatkom, medom ili šećerom u prahu.