Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Brza hladna turšija

Brza hladna turšija

Marto_86Marto_86
Početnik
1614
Brza hladna turšija
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
20
"Ova turšija je fantastično meze za rakiju i može se poslužiti i kao zimska salata"

Potrebni sastojci

  • zeleni paradajz - 5 kg
  • kupus - 2 kg
  • šargarepa - 3 kg
  • kambi paprika - 3 kg zelena
  • celer - 2 glavice
  • karfiol - 3 kg
  • peršun - 3 veze
  • morska so - 6 kašika
  • šećer - 12 kašika
  • aspirin - 5 komada
  • limontus - 1 kesica
  • rakija - 250 ml
  • voda - 5 litara
* merne jedinice

Način pripreme

Povrće za ovu turšiju isecite na male komade, zajedno sa peršunom, i promešajte ga, pa čvrsto napunit tegle. Dobro je ostaviti dva prsta prazan prostor na vrhu.

Marinadu skuvajte u 5 litara vode, stavite morsku so, šećer, mleveni aspirin, sok od limuna i rakiju i mešajte dok se sve ne otopi.

Zatim prelijte preko povrća u teglama tako da bude pokriveno i stavite plastične ili metalne poklopce, važno je da ne procure prilikom mućkanja tegli.

Prvih nekoliko dana tegle sa turšijom protresite i promućkajte.

Čuvajte na tamnom mestu i na temperaturi ispod 20 stepeni.

Turšija može da traje 3-4 meseca.

Ova brza hladna turšija odlično je meze za rakiju i može se poslužiti kao zimska salata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: