Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pečeno Pile»Pile punjeno bulgurom u rerni

Pile punjeno bulgurom u rerni

ZoriZori
Guru
7292375k214
Pile punjeno bulgurom u rerni
Fotografije: Zori
1 / 11
11/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Pile punjeno bulgurom u rerni - jedemo ga sa takvim uživanjem da nemate predstavu"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad (oko 1.5 kg, ohlađeni)
  • za marinadu
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice
  • kim - 1/2 kašičice
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • kari - 1/2 kašičice
  • ruzmarin - 1/2 kašičice, sitno iseckan
  • čili - 1/4 kašičice, izmrvljen
  • ulje - 3 supene kašike
  • za nadev
  • ulje - 1/2 šoljice
  • crni luk - 2 srednje glavice
  • šargarepe - 1 komad
  • paprike - 1 komad, zelena
  • bulgur - 2 šoljice
  • voda - 1 šoljica
  • so
  • crni biber - po ukusu
  • za prelivanje u tepsiji
  • pivo - 350 ml
  • voda - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pile se opere i očisti. Očisti se od ostalog perja, oštrim nožem se seče masna žlezda koja se nalazi po sredini trtice.

Koža pileta se odlepi od mesa rukom ili pomoću zadnjeg dela kašike pazeći da se ne pokida. Odlepljuje se iz smera od leđa prema grudima.

Sastojci za marinadu za pile se pomešaju i pile se obilno premazuje i istrlja iznutra, spolja i ispod kože. Ostavlja se pokriveno u frižideru da se marinira tokom noći ili na 24 sata.

Za nadev bulgur se prebacuje u sito i opere se pod mlazom tekuće hladne vode. Zatim, kao i u situ, zaliva se vrućom vodom i ostavlja se na pola sata kako bi malo nabubreo.

Za to vreme pile se vadi iz frižidera kako bi se temperiralo.

Guli se luk i šargarepa, čisti se zelena paprika i sve se sitno isecka.

U tiganju sa zagrejanim uljem se proprži luk, dodaje se šargarepa i paprika i na kraju se dodaje bulgur oceđen od vode. Postepeno se dodaju i obe kafene šoljice vode. Čim bulgur upije vodu, nadev se skida sa ringle i začini se solju i crnim biberom po ukusu. Ostavlja se sa strane da se ohladi.

Ohlađenim nadevom se puni pile, njegove noge se stavljaju u krst i vezuju se koncem.

Pile se prebacuje u prethodno podmazanu tepsiju, oko njega se sipa pivo i voda. Tečnosti u tepsiji treba da bude otprilike dva prsta tako da možete da povećate ili smanjite količinu piva i vode u zavisnosti od veličine tepsije.

Tepsija se poklapa poklopcem, ako nemate takav, možete da pokrijete s dva lista aluminijumske folije.

Tepsija sa piletom se stavlja u donji deo unapred zagrejane rerne na 200 stepeni (sa uključenim ventilatorom).

Nakon otprilike 25 minuta temperatura se smanjuje na 180°C i sočno punjeno pile se peče još sat vremena i desetak minuta.

Poslužite pile punjeno bulgurom u rerni, rasporedite u porcionim tanjirima, garnirano ukusnim nadevom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: