Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pečeno Pile»Moje punjeno pile sa bulgurom i suvim grožđem

Moje punjeno pile sa bulgurom i suvim grožđem

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Moje punjeno pile sa bulgurom i suvim grožđem
Fotografije: Ivelina
1 / 5
12/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Veče i naše omiljeno pile sa bulgurom i suvim grožđem"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 ½ kg
  • suvo grožđe - 30 g
  • luk - 3 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • cimet - 1 štapić (ili 2 prstohvata, mleven)
  • bujon od povrća - 600 ml, mediteranski
  • bulgur - 200 g
  • peršun
  • menta
  • limun - 1 komad
  • so
  • biber
  • šargarepa - 500 g
  • krompir - 1 komad (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulite luk i isecite ga na kockice 1 cm. Ogulite i isecite beli luk na tanke kriške.

Zagrejte polovinu ulja (maslinovog ulja) u šerpi. Na njemu prepržite luk da se dobije zlatkasto žuta boja, dodajte beli luk i štapić cimeta (ili nekoliko prstohvata cejlonskog cimeta po ukusu) i pržite još 2-3 minute.

Sipajte polovinu bujona i sačekajte da provri.

Dodajte bulgur u ključali bujon i promešajte. Sklonite posudu sa ringle i ostavite je 5 minuta prekrivenu kako bi bulgur nabubrio.

Operite mentu (mentu možete zameniti citrusovom majčinom dušicom, ukoliko vam se više dopada) i peršun, osušite i sitno iseckajte.

ISperite limun vrućom vodom i sitno izrendajte koru limuna. Pomešajte koru limuna sa biljkama, suvim grožđem sa kus kusom. Začinite solju i crnim biberom.

Isperite pile iznutra i spolja hladnom vodom i dobro osušite kuhinjskim ubrusom. Začinite solju i crnim biberom.

Punjenje sipajte u trbušnu šupljinu pileta i otvor zatvorite čačkalicama za zube ili kuhinjskim koncem.

Operite, očistite, ogulite i isecite šargarepe na pola. Krompir isecite na štangle po dužini. Stavite ih u tepsiju za pečenje i začinite solju i crnim biberom.

Sipajte ostali bujon i pile stavite na šargarepe i krompir.

Pile premažite ostalim maslinovim uljem. Pecite pile u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C (rerna sa ventilatorom: 180 °C) tokom 85 minuta.

Uklonite konce ili čačkalice za zube na kraju pečenja.

Iscedite sok od pola limuna na pile ili koliko vam se dopada. Poređajte pečeno povrće u posudu i servirajte pečeno pile sa aromatičnim bulgurom i suvim grožđem. Predložila sam vam jedan veoma ukusan recept za punjeno pile. Definitivno ga pripremite, ukus je neverovatan!

Prijatno! Moje punjeno pile sa bulgurom i suvim grožđem je gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: