Način pripreme
Ogulite luk i isecite ga na kockice 1 cm. Ogulite i isecite beli luk na tanke kriške.
Zagrejte polovinu ulja (maslinovog ulja) u šerpi. Na njemu prepržite luk da se dobije zlatkasto žuta boja, dodajte beli luk i štapić cimeta (ili nekoliko prstohvata cejlonskog cimeta po ukusu) i pržite još 2-3 minute.
Sipajte polovinu bujona i sačekajte da provri.
Dodajte bulgur u ključali bujon i promešajte. Sklonite posudu sa ringle i ostavite je 5 minuta prekrivenu kako bi bulgur nabubrio.
Operite mentu (mentu možete zameniti citrusovom majčinom dušicom, ukoliko vam se više dopada) i peršun, osušite i sitno iseckajte.
ISperite limun vrućom vodom i sitno izrendajte koru limuna. Pomešajte koru limuna sa biljkama, suvim grožđem sa kus kusom. Začinite solju i crnim biberom.
Isperite pile iznutra i spolja hladnom vodom i dobro osušite kuhinjskim ubrusom. Začinite solju i crnim biberom.
Punjenje sipajte u trbušnu šupljinu pileta i otvor zatvorite čačkalicama za zube ili kuhinjskim koncem.
Operite, očistite, ogulite i isecite šargarepe na pola. Krompir isecite na štangle po dužini. Stavite ih u tepsiju za pečenje i začinite solju i crnim biberom.
Sipajte ostali bujon i pile stavite na šargarepe i krompir.
Pile premažite ostalim maslinovim uljem. Pecite pile u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C (rerna sa ventilatorom: 180 °C) tokom 85 minuta.
Uklonite konce ili čačkalice za zube na kraju pečenja.
Iscedite sok od pola limuna na pile ili koliko vam se dopada. Poređajte pečeno povrće u posudu i servirajte pečeno pile sa aromatičnim bulgurom i suvim grožđem. Predložila sam vam jedan veoma ukusan recept za punjeno pile. Definitivno ga pripremite, ukus je neverovatan!
Prijatno! Moje punjeno pile sa bulgurom i suvim grožđem je gotovo.