Način pripreme
Heljda je zdrava hrana. Bogate je lako usvojivim belančevinama, uljučujući nezamenljive arginin i lizin; ugljenim hidratima, vlaknima, jabukovom, limunskom i oksalovom kiselinom, vitaminima iz grupe B, PP, P, E i mnogim elementima: gvožđem, bakrom, cinkom, borom, jodom, niklom, magnezijumom i drugo. Ima malo masnoća što je čini idelanom za dijetalnu ishranu.
Operite heljdu dobro i ostavite je da se krčka u kipućoj vodi 5-10 minuta dok zrna ne omekšaju, ali ne previše.
Ocedit zrna heljde i zapržite ih u zagrejanoj masnoći.
U drugom tiganju zagrejte masnoću i zapržite u njoj usitnjeni luk, oljušten i na tanke kriške isečen beli luk, jedni crvenu svežu papriku isečenu.
Nakon što se zarumene dodajte u njih u malim zalogajima marinirane pečurke i natopljene vrganje.
Ostavite da se dinstaju 10-15 minuta.
Pile se opere i osuši dobro. Posipa se solju, biberom, ruzmarinom i maslacem sa svih strana, napuno se nadevom od heljde i zatvara se čačkalicama.
Punjeno pile se stavlja u posudu za pečenje sa malo vode na dnu i preliva se maslinovim uljem.
Stavlja se da se peče u zagrejanoj rerni do 200 stepeni oko 1 sat.
Prijatno spremanje mog recepta za punjeno pile sa heljdom i ukusan i zdrav obrok nek vam je!