Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Testo»Klasično testo za medenjake

Klasično testo za medenjake

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
2206494262
Klasično testo za medenjake
Fotografije: Yanitsa Nikolova
3 / 4
18/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
27 min.
Porcije
80
"Evo sa ovim testom se prave najukusniji medenjaci - da li ste već započeli?"

Potrebni sastojci

  • med - 235 g
  • cimet - 1 kašičica, cejlonski, u prahu
  • kakao - 6 supenih kašika, dr Oetker
  • brašno - 500 g
  • maslac - 200 g
  • šećer u prahu - 140 g
  • jaja - 2 komada
  • đumbir - 2 kašičice, u prahu
  • kardamon - 4 komada, u prahu
  • karanfilić - 6 komada, u prahu
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičice, u prahu
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Med i maslac se istope, ali da ne provru, nakon blagog hlađenja dodaje se jaje i meša se.

Proseje se soda, brašno, kakao, šećer u prahu i prosejane začine.

U smesu od jaja se dodaje brašno sa kakaom i začini, umesi se glatko meko testo. Dodatno se mesi brašno najviše supenom kašikom, koliko je potrebno da se ne lepi, više se ne dodaje.

Testo za medenjake se uvija u streč foliju i ostavlja se na 1-2 sata u frižideru dok se ne stegne.

Da bi se napravili medenjaci, uzima se deo testa i na blago nabrašnjenoj ranoj površini, oklagijom se razvija do 5 mm. Vade se iz kalupa, po želji se koriste pečati za kolačiće.

Ređaju se u tepsiju sa papirom za pečenje na rastojanju jedan od drugog.

Peku se u zagrejanoj rerni na 160 stepeni 12 minuta.

Ostavljaju se na rešetci da se ohlade.

Kolačići se čuvaju u kutiji na hladnom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: