Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Riba bakalar na normandijski način

Riba bakalar na normandijski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Riba bakalar na normandijski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
2
"Ovaj svilenkasti normandijski sos čini ribu zaista neodoljivom"

Potrebni sastojci

  • bakalar - 600 g, 2 fileta sa kožom
  • pečurke - 80 g, vrganji, porobelo ili druge
  • šalot - 2 komada
  • pavlaka - 200 ml
  • jabukovo vino - 60 ml, suvo
  • brašno - 30 g
  • bujon - 500 ml, pileći ili riblji
  • kravlji maslac - 60 g
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • majčina dušica - 1 ili 1/2 kašičice ili po ukusu, sušena
  • žumanca - 3 komada
  • so - po ukusu
  • limun - 1/2 soka
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite filete ribe bakalara na dva kako bi se dobila 4 komada - ova dva iz pravca repa će biti tanja, druga dva deblja.

Pincetom izvadite ako ima ostalih koščica koje štrče.

U slučaju da se koristi usoljeni bakalar, on mora pretnodno da se očisti od soli u barem dve vode na nekoliko sati.

Istopite polovinu maslaca sa kašikom maslinovog ulja u tiganju sa debelim dnom i u njemu propržite brašno na dve minute na slaboj vatri uz često mešanje.

U ostaloj masnoći posebno propržite luk šalot da postane zlatkast i nakon toga iseckane pečurke i majčinu dušicu.

Sipajte jabukovo vino i kuvajte dok alkohol ne ispari. Tečnost će se redukovati, a oko pečuraka će se formirati nešto poput kremaste supstance.

Sipajte proprženi maslac i mešajte tako što postepeno sipate u delovima i bujon.

Ostavite da se krčka dok se tečnost ne redukuje do pola i dok se ne dobije gladak krem (mutite metalnom žicom za mućenje ukoliko je potrebno).

Stavite filete ribe tako što sos treba da ih pokriva malo više od pola ili barem polovinu.

Ostavite sve tako da se malo krčka dve, tri minute na umerenoj vatri.

Za to vreme umutite žumanca sa pavlakom sa malo soli.

Količina soli koju ćete staviti zavisi od toga da li koristite svež ili usoljen bakalar.

Kod druge varijante riba ostaje blago slana i treba da se pazi da se i sos ne presoli.

Sipajte pavlaku i tiganj u sve ostalo i kada počne da krčka, okrenite bakalar na 3 minutice i sa druge strane.

Tanje filete možete da izvadite ranije, a deblji da se kuvaju još malkice.

Bakalar koji je sazreo u soli i posle očišćen od soli, kuva se brže od svežeg, imajte to u vidu.

Poslužite raskošno jelo dok je toplo, posuto limunovim sokom.

Limun takođe možete staviti i prethodno u sos zajedno sa pavlakom, ali ja više volim na kraju da ga stavim, kako ne bi postojao rizik da se gladak i svilenkasti normandijski sos preseče.

Prijatno sa ribom bakalarom na normandijski način!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti