Način pripreme
Sočivo se stavlja da se kuva u 1 - 1.5 šolji vode sa po 1 prstohvatom soli i šećera.
Za to vreme se pomešaju svi sastojci za sos i dobro se muti dok ne postane homogeno.
Luk, šargarepa i paprika se iseku na sitne kockice. Tikvice se dobro operu i bez guljenja se krupnije iseckaju.
Kada je sočivo skuvano, ocedi se i ostavlja se sa strane.
Na zagrejanom ulju se proprži luk. Nakon njega se dodaju i šargarepa i paprika. Proprže se nekoliko minuta dok blago ne omeknu.
Nakon njih se dodaju i tikvice sa začinima. Ostavljaju se nekoliko minuta.
Zatim se sipa sos i dobro se meša, ostavlja se da provri.
Kada se to desi, smanjuje se ringla i ostavlja se da se krčka dok sve povrće ne omekne.
Na kraju se dodaje i sočivo i veganska janija se ostavlja na još nekoliko minuta.
Servira se crveno sočivo na tajlandski način u sosu od kikirikija sa pirinčem ili pljosnatim nudlama.