Način pripreme
Sameljite u blenderu dve vrste mekinja i ovsene pahuljice. Pomešajte ih u posudi sa raženim brašnom i solju. Napravite udubljenje i sipajte belo brašno.
U sredini napravite još jedno udubljenje i sipajte mlaku vodu u koju ste sipali kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta i dodajte maslinovo ulje.
Pomešajte sa brašnom kvasac, možete dodati još malo vode i počnite da mesite testo.
Oblikujte dijetetski hleb i stavite u namazan pleh za pečenje. Namažite testo odozgo i pokrijte krpom da nadođe.
Uključite rernu na 180 stepeni. Pospite ovsenih hleb ovsenim pahuljicama i pecite 40 minuta ili dok ne dobiju lepu boju. Poslednjih 10 minuta možete pojačati na 190 stepeni.
Kad domaći hleb bude gotov, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.
Ovsenih hleb sa svežim kvascem je veoma ukusan.