Način pripreme
U posudu prosejte brašno i dodajte so - izmešajte.
Posebno u posudu sipajte zagrejano mleko i dodajte šećer i izmrvljeni (ili suvi) kvasac. Izmešajte da se istopi šeer i kvasac i dodajte 3 supene kašike ulja, ponovo izmešajte.
Dodajte brašno u etapama uz neprestano mešanje dok ne dobijete gusto testo koje se lepi za prste. Prethodno nauljenim rukama sakupite testo u loptu i stavite ga u nauljenu najlonsku kesu.
Stavite kesu u frižider na 30 minuta - bukvalno na 30 minuta testo se skoro udupla.
U dubok i tesan tiganj sipajte ulje, skoro 1/2 l, i zagrejte na umerenoj vatri - NE jakoj.
Kada se to desi, oktinite malu lopticu testa nauljenim prstima, oblikujte tanak list rukama i ubacite u zagrejano ulje.
Pržite domaće mekike sa obe strane dok se ne dobije zlatkasto braon boja.
Izvadite mekike i stavite u tanjir pokriven papirnim ubrusom kako bi se apsorbovao višak ulja iz nje.
Tako uradite sa celom količinom testa.
Brze mekike sa svežim mlekom i kvascem su ukusne i mekane!