Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Brze mekike sa svežim mlekom i kvascem

Brze mekike sa svežim mlekom i kvascem

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Brze mekike sa svežim mlekom i kvascem
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
15
"Iznenadite sve za doručak ovim brzim mekikama"

Potrebni sastojci

  • brašno - 650 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • svež kvasac - 40 g ili (11 g suvi kvasac)
  • šećer - 1.5 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 5 supenih kašika
  • ulje za prženje - otprilike 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno i dodajte so - izmešajte.

Posebno u posudu sipajte zagrejano mleko i dodajte šećer i izmrvljeni (ili suvi) kvasac. Izmešajte da se istopi šeer i kvasac i dodajte 3 supene kašike ulja, ponovo izmešajte.

Dodajte brašno u etapama uz neprestano mešanje dok ne dobijete gusto testo koje se lepi za prste. Prethodno nauljenim rukama sakupite testo u loptu i stavite ga u nauljenu najlonsku kesu.

Stavite kesu u frižider na 30 minuta - bukvalno na 30 minuta testo se skoro udupla.

U dubok i tesan tiganj sipajte ulje, skoro 1/2 l, i zagrejte na umerenoj vatri - NE jakoj.

Kada se to desi, oktinite malu lopticu testa nauljenim prstima, oblikujte tanak list rukama i ubacite u zagrejano ulje.

Pržite domaće mekike sa obe strane dok se ne dobije zlatkasto braon boja.

Izvadite mekike i stavite u tanjir pokriven papirnim ubrusom kako bi se apsorbovao višak ulja iz nje.

Tako uradite sa celom količinom testa.

Brze mekike sa svežim mlekom i kvascem su ukusne i mekane!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: