Način pripreme
Spremamo osnovu za pitu mešajući u posudi brašno, dve kašike šećera, jaje i na kocke isečen omekšali maslac.
Kada se napravi testo, dodajemo dve kašike hladne vode. Dobijeno maslac testo ostavljamo u posudi, pokrivamo krpom i ostavljamo u frižideru oko 30-40 minuta.
Bundevu, koja je ispečena i ohlađena prethodno, pasiramo da bude glatka. Preostali šećer mutimo sa dva jaja. Dodajemo vanilu, malo cimeta, mleko i pavlaku i mutimo ponovo.
Razvlačimo testo u kalup za pitu. Pravimo nekoliko rupa viljuškom i stavljamo odozgo papir za pečenje.
Stavljamo manji kalup odozgo, da se testo ravnomerno ispeče i da se ne podigne.
Pečemo 8-9 minuta na 180 stepeno. Nakon toga sklanjamo drugi kalup ili neku drugu težinu, ako nju koristimo i pečemo otkriveno testo još 5-6 minuta.
Sipamo smesu za pitu preko osnove i pečemo 40-45 minuta na 170 stepeno.
Serviramo pitu ohlađenu, posutu pečenim orasima i šećerom u prahu.
Pita od bundeve sa pavlakom i orasima je mnogo ukusna.