Način pripreme
Za recept za punjenog zeca u glinenoj đuvečari dobro operemo zeca i posušimo ga.
Ostavljamo sa strane kako bi smo pripremili nadev.
Počinjemo sa čišćenjem pečuraka.
Odvajamo jedan deo, a drugi ostavljamo da ih stavimo kod krompira.
Dobro ih očistimo, ukoliko su mali ostavljamo ih cele, ukoliko su veliki, krupno ih iseckamo.
Uzimamo jednu šargarepu i izrendamo, a iznutrice zeca poparimo i njih sitno iseckamo.
Luk ogulimo i sitno iseckamo.
U posudu stavljamo ulje i propržimo luk, 100 grama pečuraka, nakon čega dodajemo iznutrice zeca, pirinač, čubar, so i crni biber po ukusu,
U njih dodajemo i vruću vodu i ostavljamo pirinač da je upije.
Skidamo kada je gotovo.
Zašivamo deo zeca i ostavljamo toliki otvor koliko možemo da stavimo nadeva.
Kada smo ga stavili, zašivamo i drugi deo.
Sečemo krompir i šargarepu na krupne komade, luk takođe, pečurke ostavljamo cele ukoliko su male.
Posipamo ih solju, crnim biberom i alevom paprikom i stavljamo 2 komada lovorovog lista.
Sve povrće stavljamo u glinenu posudu i zeca odozgo tako što prethodno premazujemo kašom napravljenom od mekog maslaca i belog luka.
Posipamo ukusnog punjenog zeca crnim biberom, uljem i sipamo 350 ml belog vina, a ako nemate, može i voda.
Zatvaramo poklopac i stavljamo u hladnu rernu na 140°C na 5 sati.
Na kraju skidamo poklopac i ostavljamo tako sočnog pečenog zeca dok se ne zapeče.