Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Zečetina»Pečeni Zec»Punjeni zec u glinenoj đuvečari

Punjeni zec u glinenoj đuvečari

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k417
Punjeni zec u glinenoj đuvečari
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 5
09/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
300 min.
Ukupno
330 min.
Porcije
6
"Zečje meso može da ispadne veoma raskošno - prosto ga pripremite u glinenoj đuvečari i to po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 komad
  • maslac - 100 grama, meki
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 3 čena
  • ulje
  • luk - 1 glavica
  • pečurke - 400 g
  • pirinač - 1 šolja
  • voda - 2.5 šolja, vruća
  • krompir - 5 komada, veliki
  • šargarepe - 4 komada
  • crni biber - mleveni
  • so
  • aleva paprike
  • čubar
  • belo vino - 1 šolja
  • lovorov list - 2 lista
* merne jedinice

Način pripreme

Za recept za punjenog zeca u glinenoj đuvečari dobro operemo zeca i posušimo ga.

Ostavljamo sa strane kako bi smo pripremili nadev.

Počinjemo sa čišćenjem pečuraka.

Odvajamo jedan deo, a drugi ostavljamo da ih stavimo kod krompira.

Dobro ih očistimo, ukoliko su mali ostavljamo ih cele, ukoliko su veliki, krupno ih iseckamo.

Uzimamo jednu šargarepu i izrendamo, a iznutrice zeca poparimo i njih sitno iseckamo.

Luk ogulimo i sitno iseckamo.

U posudu stavljamo ulje i propržimo luk, 100 grama pečuraka, nakon čega dodajemo iznutrice zeca, pirinač, čubar, so i crni biber po ukusu,

U njih dodajemo i vruću vodu i ostavljamo pirinač da je upije.

Skidamo kada je gotovo.

Zašivamo deo zeca i ostavljamo toliki otvor koliko možemo da stavimo nadeva.

Kada smo ga stavili, zašivamo i drugi deo.

Sečemo krompir i šargarepu na krupne komade, luk takođe, pečurke ostavljamo cele ukoliko su male.

Posipamo ih solju, crnim biberom i alevom paprikom i stavljamo 2 komada lovorovog lista.

Sve povrće stavljamo u glinenu posudu i zeca odozgo tako što prethodno premazujemo kašom napravljenom od mekog maslaca i belog luka.

Posipamo ukusnog punjenog zeca crnim biberom, uljem i sipamo 350 ml belog vina, a ako nemate, može i voda.

Zatvaramo poklopac i stavljamo u hladnu rernu na 140°C na 5 sati.

Na kraju skidamo poklopac i ostavljamo tako sočnog pečenog zeca dok se ne zapeče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: