Način pripreme
Za nadev raskošne baklave sameljite keksiće i orahe, stavite ih u posudu i izmrvite alvu u njih, izmešajte.
Istopite maslac i dodajte ulje, ovom smesom od masnoće ćete posipati kore.
Uzmite jedan list kora, poprskajte masnoćom. Odozgo stavite drugi list, poprskajte i njega mašću. Tako nastavite proceduru sa trećim i četvrtim listom, jedan na drugi i posute masnoćom.
Na četvrti list rasprostrite 1/4 dela nadeva i uvijte u stegnut rolat. Isecite rolat na male komade otprilike 2 cm svaki i poređajte ih u tepsiju podmazanu masnoćom sa razrezom ka dole (kao pužići).
Tako radite i sa ostalim korama, ukupno 4 komada rolata isečenih u pužiće.
Ravnomerno zalijte tako oblikovanu baklavu sa orasima ostalom masnoćom. Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 10 minuta.
Nakon čega smanjite temperaturu na 180 i pecite još 15 minuta. Nakon čega smanjite tempertaturu na 140 i dopecite otprilike 30 minuta. Ostavite ispečenu baklavu sa alvom da se u potpunosti ohladi.
SKuvajte sirup tako što pomešate šećer i vodu u šerpi, stavite šerpu na ringlu i kuvajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Na kraju dodajte vanile i nekoliko kapljica sveže ceđenog limunovog soka.
Zalijte već ohlađenu baklavu vrućim sirupom i uvijte tepsiju aluminijumskom folijom da se dinsta. Tako ostavljate odličnu baklavu sa keksićima, alvom i orasima na jednu noć, kako bi dobro upila sirup.