Domaća jagoda torta

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k4225
Domaća jagoda torta
Fotografije: Lenka
1 / 3
08/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
10
"Tačno je da vam treba više vremena i strpljenja, ali svaki minut vredi ukusa ove fantastične torte!"

Potrebni sastojci

  • mleko - 250 ml
  • voda vruća - 100 ml
  • soda bikarbona - 1 k.k.
  • prašak za pecivo - 1 k.k.
  • grožđice - 50 g
  • žute kore
  • brašno - 250 g
  • šećer - 150 g
  • ulje - 100 ml
  • mleko - 100 ml
  • jaja - 3 kom.
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • so - prstohvat
  • žuti fil
  • mleko - 1 l
  • prah šećer - 150 g
  • puding - 2 kom., sa ukusom pavlake
  • gustin - 2 k.k.
  • margarin - 150 g
  • bela čokolada - 100 g
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • kokos fil
  • mleko - 1 l
  • šećer - 8 s.k.
  • vanilin šećer - 2 kom.
  • puding sa kokosom - 1 kom.
  • gustin - 3 s.k.
  • kokos - 100 g
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • preliv od jagoda
  • jagode - 1 kg
  • šećer - 100 g
  • vanilin šećer - 1 kom.
  • aroma badema - 5 ml
  • glazura
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • boja za kolače - ukus jagoda
* merne jedinice

Način pripreme

Recept počinjemo sa pripremom braon kora. Kad napravimo smesu za braon kore, odvojite smesu na dva dela i u jedan deo ubacite suve grožđice, koje ste predhodno iseckali, pa dobro izmešajte da se grožđice lepo rasporede.

Pripremu braon kora počinjemo na sledeći način: Odvojimo žumanca od belanaca u dve različite posude. Belanca umutiti penasto mikserom i ostaviti sa strane. U posudu sa žumancima ravnomerno ubacivati kašikom šećer, dok mutitimo konstantno mikserom žumanca i jaja. Mutiti dok žumanca ne postanu blago žute boje i penasta.

Promešati suve sastojke u jednu posudu: kakao, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodati u žumanca vodu, mleko i ulje i špatulom promešati, pa dodavati suve sastojke i mutiti mikserom. Kad završimo sa mućenjem dodati penasta belanca i špatulom promešati.

Odvojiti smesu na dva dela pa u jednu ubaciti grožđice. Na pleh za pečenje staviti smesu za prvu koru. Ugrejati rernu na 200 stepeni, pa peći koru dvadeset minuta. Kad se kora ispeče ostaviti je sa strane da se ohladi. Ponoviti postupak i sa drugom braon korom.

Nakon braon kore počinjemo sa pripremom žute kore.

I za žuti fil mutimo na isti način sa jajima. Znači posebno umutimo belanca sama, pa onda posebno žumanca sa šećerom i vanilinim šećerom. U smesu sa žumancima dodamo mokre sastojke, ulje i mleko, pa promešamo špatulom. U jednu posudu dodati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa promešati.

Krenuti sa dodavanjem suvih sastojaka za žutu koru. Mutiti mikserom dok se ne sjednini i na kraju pomešati sa umućenim belancom špatulom. Staviti na pleh papir za pečenje pa naliti smesu.

Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dvadeset minuta. Kad se ispeče izvadii iz rerne sa strane i ostaviti da se ohladi.

Nakon kora pravimo preliv od jagode.

Operemo jagode i očistimo od peteljki. Staviti jagode u šerpu i posuti šećerom i vanilinim šećerom i ostaviti na tihu vatru da se kuva. Kuvati dok jagode skroz ne omekšaju, pa dodati aromu badema i ostaviti da se ohladi.

Nakon preliva od jagoda pravimo kokos fil.

U jednu šerpu staviti šećer, vanilin šećer i skoro svo mleko, ostaviti par kašika mleka samo sa strane. Pa staviti šerpu da se kuva. Sa ostatkom mleka pomešati gusti i puding, pa dodati smesu provrelom mleku. Skinuti sa strane šerpu i dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti slatku pavlaku i dodati kokos i izmešati. Kad se puding ohladi dodati slatkoj pavlaci i izmutiti.

Nakon kokos fila pravimo žuti fil.

Ponoviti postupak sa pudingom. Kad mleko sa šećerom u prahu provri dodati smesu od promešanog gustina i pudinga sa slatkom pavlakom. Izmešati smesu sa mlekom i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa strane. Otopiti belu čokoladu i izmutiti zajedno sa slatkom pavlakom. Staviti u jednu posudu ohlađen puding, umućen margarin i umućenu slatku pavlaku pa sve izmešati.

Ređati prvo koru sa grožđicama, pa premazati prelivom od jagoda, nakon toga staviti žuti fil, pa žute kore, pa opet preliv od jagoda, pa fil od kokosa, pa braon fil.

Umutiti slatku pavlaku sa bojom, pa premazati tortu. Ostaviti da se stegne preko noći pre sečenja.

Prijatno uz domaću jagoda tortu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: