Način pripreme
Isecite dimljene svinjske obraze (natrljane solju i alevom paprikom) na komade i beli luk sitno iseckajte.
Pržite meso u tiganju bez masnoće, pošto se dosta topi i dodajte beli luk, pržite još minuta dok meso ne postane hrskavo. Skinite sa vatre i skuvajte špagete u posoljenoj vodi oko 5-6 minuta - važno je da budu al dente.
Pomešajte žumanca sa 40 g sira, malo bibera i dobro umutite viljuškom. Ponovo stavite tiganj na vatru, smanjite na najmanju temperaturu, staivte špagete unutra sa malo vode iz kuvanja i mešajte oko minut dok ne upiju deo vode.
Skintie sa vatre i dodajte žumanca, mešajte neprestano dok ne dobijete kremastu teksturu i servirajte posuto preostalim sirom i biberom.
Da dodam da je ovo originalni recept za karbonare, koji je star više od 500 godina i ljudima koji žive u Rimu je mnogo važno da se pravilno priprema, posebno sira, jer pekorino se pravi od ovčijeg mleka, a parmezan od kravljeg i ukus je veoma različit.
Takođe, dimljeni Guančiale - svinjski obrazi su bogatijeg ukusa svinjetine, pošto svinjska glava ima oštriju aromu nego pančeta, zato što se pravi od svinjskih grudi.