Način pripreme
Luk i šargarepe se prorpže na ulju. Dodaje se mleveno meso koje se muti u sitne komadiće i takođe se proprži. Dodaje se pirinač i proprži se i on dok ne postane providan (staklen).
Dodaju se čubar, crni biber i so. Dodaje se aleva paprika i voda do nivoa pirinča i ostavlja se da vri dok pirinač ne nabubri i voda ne ispari. Na kraju se stavlja iseckani peršun.
Paradajz-paprike se izbuše, očiste se od semenki i pune se smesom. Punjene paradajz-paprike se ređaju u tepsiju. Sipa se voda koja pokriva 2/3 paradajz-paprika.
Tepsija se porkiva folijom i stavlja se u prerthodno na maksimum zagrejanu rernu (250 stepeni) na sat vremena.
Nakon toga se skida folija, tepsija se podiže na viši nivo blizu grejača i paprike se peku još 15-20 minuta dok ne postanu smeđe na estima.
Sos Bešamel: U 100 ml ulja se proprži 70 g brašna. Muti se 200 g kiselog mleka, 1 žumance i 1 l vode u kojoj su pečene paradajz-paprike.
Ova smesa se sipa u proprženo brašno i kuva se 5 minuta dok se sos ne zgusti uz neprestano mešanje.
Paradajz-paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem sa Bešamel sosom se posole po ukusu.