Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Kanelone punjene mlevenim mesom, paradajz sosom i bešamel sosom

Kanelone punjene mlevenim mesom, paradajz sosom i bešamel sosom

Vesela SHVesela SH
Šegrt
2261268
Kanelone punjene mlevenim mesom, paradajz sosom i bešamel sosom
Fotografije: Vesela SH
1 / 3
11/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Ne plašite se detaljnog recepta, za tili čas ćete spremiti ove toliko ukusne punjene kanelone sa paradajz sosom i bešamel sosom"

Potrebni sastojci

  • Za nadev od mlevenog mesa i pečuraka
  • mleveno meso - 800 g
  • kanelone - 1 pakovanje
  • pečurke - 150 grama
  • luk - 1 srednje velika glavica
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike ili ulje
  • peršun - ½ vezice
  • so - 1 kašičica
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • Za paradajz sos
  • paradajz - 400 g, oguljeni, iz konzerve
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike ili ulje
  • bosiljak - 1 supena kašika, svež, sitno iseckan, ili 1 prstohvat osušeni
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 2 supene kašike
  • crni biber - po ukusu
  • Za bešamel sos
  • maslac - 50 g
  • brašno - 50 g /tri supene kašike/
  • sveže mleko - ½ l
  • so - prstohvat
  • beli biber - prstohvat
  • muskatni oraščić - prstohvat, izrendan
  • Za posipanje
  • kačkavalj - 150 g, izrendani
* merne jedinice

Način pripreme

Nadev od mlevenog mesa i pečuraka:

U tiganju sa malo masnoće se proprži sitno iseckan luk i pečurke, iseckane na male komadiće, posipa se solju. Kada luk i pečurke omekšaju, dodaje se mleveno meso, crni biber, izmeša se i proprži se dok mleveno meso ne bude gotovo i tečnost od sastojaka ne ispari.

Paradajz sos:

Na dno duboke posude se stavlja malo masnoće i sipa se pasirani paradajz, dodaje se 1 supena kašika soli i 2 supene kašike šećera, kuva se dok se ne zgusne.

Malo pre nego što se skine sa vatre, dodaje se bosiljak i prstohvat crnog bibera.

Bešamel sos:

U odgovarajućoj šerpi na ringli se istopi maslac, proprži se / prepeče se uz neprestano mešanje, da ne bi ostalo sirovo brašno, ali ne treba da pregori.

Dodaje se u tankom mlazu ključalo mleko i energično se meša da ne bi ostalo u grudvicama.

Kuva se 10 minuta /za kanelone bešamel ne treba da bude mnogo gust/.

Posoli se i dodaje se izrendani muskatni oraščić, prstohvat belog bibera.

Na dno tepsije se sipa beli sos, na njega se ređaju punjene kanelone tako što: svaki kanelon, pre nego što se napuni, umače se na kratko u vodu, cilj je da se namoči i da ne oukne prilikom punjenja.

Stavlja se okomito i čvrsto na dno tanjira kako ne bi ispao nadev i puni se kašikom, nakon čega se pažljivo okreće horizontalno i ređa se u tepsiju.

Na poređane kanelone u tepsiji se sipa paradajz sos i peče se na 180 stepeni otprilike 30-40 minuta u zavisnosti od rerne.

Kada se jelo ispeče, posipa se izrendanim kačkavaljem, vraća se u rernu na otprilike 5 minuta i zapeče se da se dobije zlatkasta boja kačkavalja.

Kanelone punjene mlevenim mesom, paradajz sosom i bešamel sosom su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: