Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Paradajz-paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem sa Bešamel sosom

Paradajz-paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem sa Bešamel sosom

Tsveti HadjipetkovaTsveti Hadjipetkova
Šegrt
2714156
Paradajz-paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem sa Bešamel sosom7 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
5
"Svako ima omiljeni recept za punjene paprike, ovaj je naš - zato što je sa aromatičnim Bešamelom"

Potrebni sastojci

  • paradajz - paprike - 5 komada, velike
  • mleveno meso - 250 g
  • pirinač - 6 supenih kašika, s vrha
  • luk - 1 glavica, sitno iseckan
  • šargarepe - 1 komad, mala, iseckana na sitne kockice
  • ulje - 50 ml, za propržavanje
  • aleva paprika - 1/2 supene kašike, ravna
  • čubar - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - nekoliko stručkova, sitno iseckani
* merne jedinice

Način pripreme

Luk i šargarepe se prorpže na ulju. Dodaje se mleveno meso koje se muti u sitne komadiće i takođe se proprži. Dodaje se pirinač i proprži se i on dok ne postane providan (staklen).

Dodaju se čubar, crni biber i so. Dodaje se aleva paprika i voda do nivoa pirinča i ostavlja se da vri dok pirinač ne nabubri i voda ne ispari. Na kraju se stavlja iseckani peršun.

Paradajz-paprike se izbuše, očiste se od semenki i pune se smesom. Punjene paradajz-paprike se ređaju u tepsiju. Sipa se voda koja pokriva 2/3 paradajz-paprika.

Tepsija se porkiva folijom i stavlja se u prerthodno na maksimum zagrejanu rernu (250 stepeni) na sat vremena.

Nakon toga se skida folija, tepsija se podiže na viši nivo blizu grejača i paprike se peku još 15-20 minuta dok ne postanu smeđe na estima.

Sos Bešamel: U 100 ml ulja se proprži 70 g brašna. Muti se 200 g kiselog mleka, 1 žumance i 1 l vode u kojoj su pečene paradajz-paprike.

Ova smesa se sipa u proprženo brašno i kuva se 5 minuta dok se sos ne zgusti uz neprestano mešanje.

Paradajz-paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem sa Bešamel sosom se posole po ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: