Način pripreme
Veganska torta sa kikiriki puterom, odgovarajuća i za post.
Margarin, tečni zaslađivač i kafa se stavljaju u posudu na ringlu da se istope i mešaju se kako bi se dobro pomešali.
Za to vreme biljno mleko se pomeša sa limunovim sokom, meša se i ostavlja se sa strane na nekoliko minuta. Od kiseline koncentracija može malo da se promeni, ali ovo nije razlog za brigu.
U dubokoj posudi se pomešaju ostali sastojci - brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i soda za hleb. U njih se sipa mleko i ohlađena smesa od maslaca sa kafom.
Meša se dok se ne dobije homogena smesa.
Sasvim blago se podmazuju 2 male tepsije i u njih se raspoređuje smesa.
Kore za tortu se peku u prethodno zagrejanoj rerni na otprilike 160 stepeni otprilike 35 minuta ili dok čačkalica za zube ne izađe suva nakon što se kore probodu.
Za glazuru sastojci se pomešaju i istope se zajedno na vodenoj pari. Kada se dobije homogena smesa, skida se sa ringle i ostavlja se na 2-3 minuta samo da se blago malo ohladi.
Nema potrebe da se kore u potpunosti ohlade kako bi se sastavila torta.
Obe kore se premazuju polovinom glazure i stavljaju se jedna na drugu.
Po želji veganska torta može odozgo da se ukrasi.