Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štrudla»Štrudla sa japanskom jabukom

Štrudla sa japanskom jabukom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k230
Štrudla sa japanskom jabukom
Fotografije: Ivelina
1 / 3
02/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Japanske jabuke su toliko ukusne da nikada ne bismo propustili da pripremimo ovu štrudlu sa njima"

Potrebni sastojci

  • suvo grožđe - 1/3 šolje, zlatno, po želji
  • pomorandže - 1 komad, kora + sok
  • japanske jabuke - otprilike 1 kg
  • prezle - 1 šolja
  • šećer - 1/2 šolje
  • cimet - 1 kašičica, po izboru
  • đumbir - 1/4 kašičica, mleveni
  • piment - 1/4 kašičica, mleveni
  • kravlji maslac - 110 g, istopljeni, neslani
  • kore za baklavu - otprilike 350 g
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Odlučila sam da pripremim ukusnu jesenju štrudlu i došlo je vreme za malo improvizacije. Pogled mi je skrenuo na predivne japanske jabuke. Zašto da ne? Pikantno-slatkim ukusom nalik na cimet, japanska jabuka izgleda kao savršen sastojak za štrudlu sa jabukama.

Kolač je odličan, poslužen topao sa pavlakom, a možda čak i bolje sa šoljom vrućeg čaja za doručak narednog jutra. Štrudla sa japanskom jabukom sigurno će se pretvoriti u omiljeni kolač u mojoj porodici!

Zagrejte rernu do 180°C.

Stavite zlatno suvo grožđe (ako koristite), koru pomorandže i sok pomorandže u malu posudu i ostavite sa strane da se namoče dok pripremate japanske jabuke.

Ogulite japanske jabuke (moje su bile tvrde, sa bojom bundeve) i izrendajte ih u kuhinjskom robotu, snabdevenom oštricom za rende. Alternativno izrendajte sa velikim rupama na rende (oguljene japanske jabuke su klizave - pazite na svoje prste! ) Ukoliko imate mnogo sazrelih, ne brinite se, prosto ih izgnječite!

Pomešajte izrendanu japansku jabuku, prezle, šećer, cimet, đumbir, piment i suvo grožđe u velikoj posudi i izmešajte kako bi se sjedinili. Ovde je trenutak da improvizujete i izaberete začin koji vam se dopada. Odvojte.

Daću vam dve varijante za uvijanje kora. Prva za male štrudle je tako što namažete jednu ili dve kore kravljim maslacem svaku. Sečete koru kroz sredinu, pokrivate smesom od japanskih jabuka i uvijate rolate kao paketiće.

Druga varijante je da namažete list kora za baklavu istopljenim maslacem. Odozgo pokrijte drugim listom i namažite maslacem. Ponovite proces sa ostala 3 lista.

Rasporedite smesu od japanske jabuke po korama. Počinjući od kratkog kraja, uvijte kako biste zatvorili nadev. Prebacite rolat sa šavom nadole u tepsiju pokrivenu pek papirom. Namažite rolat ostalim maslacem.

Pecite dok gornji deo ne postane hrskav i zlatkast, otprilike 30-40 minuta. Prebacite na rešetku da se ohladi.

Pospite šećerom u prahu i servirajte tople ili hladne. Umućena pavlaka i sladoled su dobra pratnja. Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: