Način pripreme
Prvo u velikoj šerpi pomešajte seme maka sa svim navedenim vrstama brašna.
Na kratko pomešajte ovsene šahuljice i mekinje. Sipajte ih u posudu, izmešajte i oblikujte udubljenje u sredini.
Zagrejte vodu do 37 stepeni. Sipajte je u udubljenje zajedno sa šećerom i kvascem.
Izmešajte sa malim delom brašna i ostavite da se aktivira na desetak minuta.
Postepeno počnite da dodajete još brašna u udubljenje. Umesite meko testo koje treba da se radi barem desetak minuta. Ostavite testo da naraste dok ne udvostruči zapreminu - otprilike 2 sata.
Blago nauljite radnu površinu i prebacite testo. Nauljite i svoje ruke, blago spljeskajte testo. Zatim savijte sa jedne i sa druge strane ka unutra dva njegova kraja - tako ćete dobiti duguljasti hleb.
Namažite integralni hleb vodom, pospite ga makovim semenom i ovsenim pahuljicama.
Stavite papir za pečenje u tepsiju i rasprostrite hleb unutra. Ostavite da naraste još jednom na 2 sata.
Uključite rernu na 220 stepeni. Na dno stavite praznu tepsiju da se zagreje.
Stavite tepsiju sa hlebom u sredinu, a u tepsiju na dno stavite 4 kockice leda. Pecite petnestak minuta. Smanjite temperaturu na 200. Stavljajte led još dva puta kako bi se formirala para.
Pečenje hleba traje otprilike 40 minuta. Ohladite ga na rešetci, isecite i poslužite.
Integralni hleb sa posipom je gotov.