Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Integralni hleb sa posipom

Integralni hleb sa posipom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Integralni hleb sa posipom5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
58 min.
Porcije
12
"U svako doba jedemo ovaj hleb i sa slatkim, i sa slanim"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 150 grama (pšenično)
  • pšenične mekinje - 50 grama (ili ovsene)
  • so - 2 kašičice
  • ražano brašno - 50 grama
  • voda - 360 ml
  • brašno - 150 grama, od tvrde pšenice
  • brašno od spelte - 150 grama
  • ovsene pahuljice - 120 g + još za posipanje
  • šećer - 2 kašičice
  • mak - 5 - 10 g + još za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo u velikoj šerpi pomešajte seme maka sa svim navedenim vrstama brašna.

Na kratko pomešajte ovsene šahuljice i mekinje. Sipajte ih u posudu, izmešajte i oblikujte udubljenje u sredini.

Zagrejte vodu do 37 stepeni. Sipajte je u udubljenje zajedno sa šećerom i kvascem.

Izmešajte sa malim delom brašna i ostavite da se aktivira na desetak minuta.

Postepeno počnite da dodajete još brašna u udubljenje. Umesite meko testo koje treba da se radi barem desetak minuta. Ostavite testo da naraste dok ne udvostruči zapreminu - otprilike 2 sata.

Blago nauljite radnu površinu i prebacite testo. Nauljite i svoje ruke, blago spljeskajte testo. Zatim savijte sa jedne i sa druge strane ka unutra dva njegova kraja - tako ćete dobiti duguljasti hleb.

Namažite integralni hleb vodom, pospite ga makovim semenom i ovsenim pahuljicama.

Stavite papir za pečenje u tepsiju i rasprostrite hleb unutra. Ostavite da naraste još jednom na 2 sata.

Uključite rernu na 220 stepeni. Na dno stavite praznu tepsiju da se zagreje.

Stavite tepsiju sa hlebom u sredinu, a u tepsiju na dno stavite 4 kockice leda. Pecite petnestak minuta. Smanjite temperaturu na 200. Stavljajte led još dva puta kako bi se formirala para.

Pečenje hleba traje otprilike 40 minuta. Ohladite ga na rešetci, isecite i poslužite.

Integralni hleb sa posipom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: