Način pripreme
Dobro bi bilo da proizvodi budu na sobnoj temperaturi.
U posudu prosejte obe vrste brašna. Dodajte so, izmešajte i oblikujte udubljenje.
Zagrejte vodu i u njoj istopite kvasac i šećer.
U brašno dodajte sve sastojke za testo i umesite meko, skoro lepljivo testo. Po potrebi dodajte još malo pšeničnog brašna.
Testo stavite u posudu i pokrijte dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Pripremite nadev tako što izmrvite sir i pomešajte ga sa sitnim sirom. Naravno, možete da napravite pogaču samo sa sirom ili pak da dodate malo kačkavalja umesto sitnog sira. Sve je pitanje ukusa.
Nadošlo testo premesite na kratko i podelite na dva jednaka dela.
Sve razvijte na nabrašnjenoj radnoj površini u okruglu koru prečnika otprilike 30 cm.
Stavite prvu u tepsiju prethodno namazanu uljem.
Odozgo rasporedite nadev i pokrijte drugom korom. Spoljašnji kraj pritisnite prstima da se ne bi otvorilo prilikom pečenja.
U centar stavite čašu, prethodno umočenu u brašno i pritisnite.
Nabrašnjenim prstima oblikujte 8 linija takođe pritiskajući.
Punjenu pogaču pokrijte folijom i ostavite da nadođe na još 20 minuta.
Nakon toga je namažite kiselim mlekom, pomešanim sa 1 žumancem i pospite semenkama ili začinima.
Stavite pogaču da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30 minuta dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.
Izuzetno vazdušasta i aromatična pogača sa speltom sa nadevom.
Neka vam je ukusno!