Sočna čoko-vanila torta

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Sočna čoko-vanila torta
Fotografije: Lenka
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
190 min.
Porcije
10
"Sočna čoko-vanila torta će vam sigurno ulepšati dan!"

Potrebni sastojci

  • žute kore
  • jaja - 5 kom.
  • šećer - 5 s.k.
  • brašno - 5 s.k.
  • ulje - 50 ml
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • sok od pomorandže - 6 s.k.
  • crne kore
  • šećer - 300 g
  • brašno - 300 g
  • kakao - 100 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • soda bikarbona - 2 k.k.
  • so - prstohvat
  • mleko - 250 ml
  • jaja - 2 kom.
  • ekstrakt vanile - 1 s.k.
  • ulje - 125ml
  • ključala voda - 250 ml
  • fil
  • mleko - 1, 5 l
  • puding od vanile - 4 kom.
  • šećer - 3 s.k.
  • bela čokolada - 200 g
  • margarin - 250 g
  • šećer u prahu - 200 g
  • slatka pavlaka - 1 l
  • za posipanje
  • mleveni pečeni lešnici - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema žutih kora:

Jaja možete cela umutiti, ako žurite sa pripremom, ali su mnogo bolje kore ako odvojite žumanca i belanca. Odvojimo žumanca u jednu posudu i belanca u drugu posudu. Umutiti belanca mikserom dok ne postanu čvrsta i penasta.

U posudu sa žumancima dodati šećer i umutiti dok ne postane svetlo žute boje. Brašno i prašak za pecivo prosejati kroz sito. U umućena žumanca dodati ulje, pa dodati i brašno i raša za pecivo. Na kraju dodati belanca i promešati špatulom. Umutiti sve dobro i staviti da se peče.

Staviti smesu u pleh sa papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Peći tridesetak minuta dok se kore ne ispeku. Proverite da li su kore pečene čačkalicom.

Kad se kore ohlade, podeliti ih na ti dela dela. Svaku koru poprskati sa 2 kašike soka od pomorandže. Možete koristiti kupovini, ali je bolje da iscedite jednu pomorandžu i taj sok koristiti.

Priprema crnih kora:

Odvojimo žumanca od belanaca u dve različite posude. Belanca umutiti penasto mikserom i ostaviti sa strane. U posudu sa žumancima ravnomerno ubacivati kašikom šećer, dok mutitimo konstantno mikserom žumanca i jaja. Mutiti dok žumanca ne postanu blago žute boje i penasta. Dodati ekstrakt vanile.

Brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, prsohvat soli i kakao spojiti u jednu posudu, pa prosejati. U žumanca dodati ključalu vodu, ulje i mleko. Dodati suve sastojke. Sve dobro umutiti mikserom.

Staviti pekarski papir za pečenje na pleh pa nasuti smesu za koru. Staviti pleh u predhodno zagrejanu rernu. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Peći tridesetak minuta dok se kore ne ispeku. Izvaditi koru iz rerne i ostaviti da se ohladi. Kad se kora ohladi, podeliti je na dva dela.

Priprema fila:

Pomešati puding od vanile i šećer. Od 1.5 l staviti malo mleka u prah puding. Ostatak mleka staviti da proključa pa dodati puding i dobro izmešati. Skinuti sa vatre, pa dodati narendanu belu čokoladu.

Ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin i šećer u prahu, pa umutiti zajedno sa ohlađenim pudingom. Umutiti slatku pavlaku pa zajedno sve umutiti sa ostatkom smese.

Slaganje torte:

Prvo staviti žute kore, pa beli fil, pa žutu koru, pa beli fil, pa crnu koru, pa beli fil, pa žutu koru, pa beli fil i na kraju crnu koru i premazati tortu filom. Posuti tortu mlevenim pečenim lešnicima.

Prijatno uz sočnu čoko-vanila tortu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: