Način pripreme
Potrebno je da umutite 1 jaje sa šoljom od 200 ml šećera, 250 ml svežeg mleka, 2 supene kašike kakaa i jednim praškom za pecivo!
Nakon što tečna smesa počne da pravi mehuriće, odozgo stavljamo pola šolje ulja, griz i brašno. Sve dobro pomešamo metalnom žicom za mućenje i ovu smesu prebacujemo u tepsiju prečnika otprilike 30 cm obilno podmazanu maslacem.
Pečemo na 170°C dok ne bude gotovo, otprilike 30 minuta. Gotovu koru blago hladimo i okrećemo na odgovarajući tanjir.
Pravimo rupice u njemu po njegovoj celoj površini i u njih malom kašičicom stavljamo kikiriki puter, kod mene njegova količina je 1/2 šolje.
Ja sam rupice napravila malom drvenom kašikom. Odozgo kolač zalivamo glazurom napravljenom od 1/2 šolje vode, 1/2 šolje šećera, 2 kašike kakaoa, 3 supene kašike ulja. Ova smesa se kuva uz neprestano mešanje 5 minuta.
Nakon što zalijemo kolač sa kikiriki puterom, odozgo ga posipamo mrvicama koje sakupljamo iz tepsije u kojoj se kora pekla i sitno kao brašno mlevenim, pečenim i oguljenim kikirikijem.
Ja sam stavila šaku kikirikija sa 1 supenom kašikom šećera u mlinčić za kafu. To je sve.
Malo duži recept, ali rezultat vredi. Veoma je mekana kora, sipkasta i vazdušasta, sa čokoladnim ukusom koji je u kontrastu sa laganim kremom od kikirikija!
Mi ga mnogo volimo, čak je bio napadnut još topao i nisam uspela celog da ga fotografišem.
Ako želite, probajte ovaj recept za kolač sa kikiriki puterom!