Način pripreme
Ovaj kolač sa ukusom kikirikija je pogodan za jutarnju ili popodnevnu užinu. Pored pečenja u tepsiji ili kalupu, možete ga ispeći i u kalupima za mafine kako bi bio lako dostupan, čak i za poneti.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. U posudu za pečenje stavljamo papir za pečenje (za kalupe za mafine - papirne korpice).
Zgnječite banane viljuškom ili presom za krompir.
Rastvorite sodu u kiselom mleku i ostavite na stranu.
U posudi umutite jaje i dodajte mu šećer i ponovo dobro umutite.
Dodajte kiselo mleko i sodu u mešavinu jaja i promešajte. Zatim dodajte puter od kikirikija.
Dodajte banane, sveže mleko i vanilu i umutite dok ne postane glatka smesa.
Ako koristite suvu vanilu, dodajte je u sledećem koraku.
U veću posudu prosejte brašno i dodajte mu prašak za pecivo, so i cimet. Dodajte mešavinu putera od kikirikija suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Po želji, nakon mešanja dve smese, može se dodati izlomljena čokolada. Ne preterujemo sa mešanjem, jer će u suprotnom testo postati tvrdo.
Smesu sipajte u pleh, kalup ili kalupe za mafine i poravnajte silikonskom špatulom tako da se ravnomerno rasporedi. Zatim stavite u rernu već zagrejanu na 220 stepeni na 5 minuta.
Zatim smanjite rernu na 180 stepeni i pecite još 15 minuta ili dok čačkalica ne izađe suva.
Po želji smeđi šećer možete zameniti sirupom (javor, agava) po vašem ukusu.