Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb sa živim kvasom

Hleb sa živim kvasom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Hleb sa živim kvasom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Domaći hleb sa živim kvasom - vredi svake minute"

Potrebni sastojci

  • za kvas
  • voda - 15 supenih kašika, topla
  • brašno - 15 supenih kašika, od spelte
  • testo
  • šećer - prstohvat
  • brašno - 400 g + dodatno
  • so - 1 kašičica
  • voda - 250 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremanje domaćeg kvasa moraćete da pomešate 4-5 supene kašike brašna sa istom količinom brašna. Sipajte u teglu bez gustog zatvaranja kako bi ulazio vazduh. Ostavite na dan. Ako ga pravite zimi, pokrijte kako bi bio topao.

Počnite da hranite sa još 2 supene kašike brašna i ponovo vodom. Lepo bi bilo da se kvas hrani svaki dan dok na kraju ne vidite kako se aktivira i podigao, puneći teglu.

Za pripremanje hleba sa kvasom počnite da hranite i sačekajte da se aktivira. Odvojte 60 g njega, drugo stavite u frižider za sledeći put kada vam zatreba.

Prosejte brašno u veliku posudu, sipajte toplu vodu i izmešajte. Ostavite na sat vremena, dodajte šećer i kvas. Dodajte so u brašno.

Umesite elastično testo za hleb. Ostavite da naraste na nekoliko sati i oblikujte. Možete da ostavite na 7-8 sati ili preko noći.

Napravite nekoliko razreza po ukusnom domaćem hlebu i pecite na 200 stepeni dok ne postane zlatkast.

Pokrijte krpom čim hleb sa živim kvasom bude gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: