Način pripreme
Za pripremanje domaćeg kvasa moraćete da pomešate 4-5 supene kašike brašna sa istom količinom brašna. Sipajte u teglu bez gustog zatvaranja kako bi ulazio vazduh. Ostavite na dan. Ako ga pravite zimi, pokrijte kako bi bio topao.
Počnite da hranite sa još 2 supene kašike brašna i ponovo vodom. Lepo bi bilo da se kvas hrani svaki dan dok na kraju ne vidite kako se aktivira i podigao, puneći teglu.
Za pripremanje hleba sa kvasom počnite da hranite i sačekajte da se aktivira. Odvojte 60 g njega, drugo stavite u frižider za sledeći put kada vam zatreba.
Prosejte brašno u veliku posudu, sipajte toplu vodu i izmešajte. Ostavite na sat vremena, dodajte šećer i kvas. Dodajte so u brašno.
Umesite elastično testo za hleb. Ostavite da naraste na nekoliko sati i oblikujte. Možete da ostavite na 7-8 sati ili preko noći.
Napravite nekoliko razreza po ukusnom domaćem hlebu i pecite na 200 stepeni dok ne postane zlatkast.
Pokrijte krpom čim hleb sa živim kvasom bude gotov.