Način pripreme
Da biste ispunili ovaj recept potrebno je strpljenje.
Ako ćete praviti hleb za večeru, počnite sa pripremom ujutru.
Smesu sa kvascem stavite u posudu. U nju dodajte 50 grama brašna i 50 mililitara izvorske vode. Promešajte. Ostavite da se aktivira. Ovaj proces oduzima 3-5 sati.
Kada se obim kvasa udvostruči, smesa sa kvascem je gotova.
U veliku posudu sipajte vodu. Dodajte kvas. Promešajte. Ukoliko kvas odozgo pliva, znači da je gotov.
Dodajte brašno i so. Mešajte špatulom dok se ne skupi neuredno testo. Uvijte mokrom krpom i ostavite da se odmori 30 minuta.
Testo širokom špatulom oblikujte u glatku loptu. Uvijte u vlažnu krpu i ostavite da naraste 6-8 sati na sobnoj temperaturi. Obim testa treba da se udupla.
Nakon što testo naraste, šptaulom ga izbacite na nabrašnjenu radnu površinu. Oblikujte ga u željeni oblik i okrenite tako da glatka strana bude ka gore okrenuta.
Testo nabrašnite i uvijte u pamučnu krpu 30-60 minuta da naraste.
Rernu zagrejte na 230 stepeni. Testo stavite u nauljenu tepsiju sa poklopcem. Pospite susamom.
Napravite razreze dubine oko 1 centimetar. Pecite 20 minuta. Poklopac skinite i hleb sa kvasom pecite još 30 minuta.
Mmm... aromatični hleb bez mešenja je gotov.
Na fotografiji je napravljena dupla doza.