Način pripreme
Kvasac rastvoriti u 150 ml mlakog mleka, dodati šećer i 1 kašiku brašna. Izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Brašno usuti u odgovarajuću posudu, 200 ml mlakog mleka, so, nadošli kvasac i zanesiti mekše testo.
Ostaviti da odstoji 10 minuta prekriveno čistom kuhinjskom krpom.
Testo premesiti, pa vratiti u posudu i ostaviti da odstoji 30 minuta prekriveno čistom kuhinjskom krpom.
Testo podeliti na dva dela. Od oba dela formirati jufke, pa ih razviti u oblik pravougaonika. Gornju stranu testa zarezati oštrim nožem na 10 mesta. Testo uviti od strane testa koja nije zarezana, ka zarezanom delu testa.
Staviti ih u pleh obložen pek-papirom, pa ih premazati uljem i osraviti da odstoje 40 minuta.
Rernu dobro zagrejati i hleb peći na 180 stepeni 25 minuta.
Nakon toga, izvaditi pleh iz rerne, hleb premazati uljem i ostaviti da se prohladi.
Mlečni hleb je spreman za posluživanje.
Mlečni hleb je veoma mekan i ukusan. Probajte. Prijatno!