Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hleb iz Mini Pekare»Mlečni hleb po japanskom receptu

Mlečni hleb po japanskom receptu

Mlečni hleb po japanskom receptu
Fotografije: Za mama, ot Anglia
1 / 5
03/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Unosimo prstohvat japanske kulture na trpezi, pripremajući ovaj mekan mlečni hleb"

Potrebni sastojci

  • za kašicu
  • mleko - 3 supene kašike
  • voda - 3 supene kašike
  • brašno - 2 supene kašike (25 g)
  • za hleb
  • brašno - 300 g, tip 500 (oko 2 šolje i 2 supene kašike)
  • kvasac - 2 supene kašike, aktivirani suvi (malo ispod, može 7 g)
  • mleko - 120 ml, sobna temperatura
  • maslac - 30 g, nezaslađeni (oko 2 supene kašike, istopljeni)
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 3 supene kašike (i sa medom može, bude sjajan medeni hleb)
  • jaja - 1, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1.) Za kašicu (tangzhong) u tiganj stavljaš 3 supene kašike vode i mleko i brašno. Mešaš da ne bude grudvica i zagrevaš ga na ringli, dok se ne pretvori u kašicu. Konzistencija treba da se ohladi pre nego što se umesi hleb. Ja premeštam kašicu u šolju i unutra razbijem jaje, lakše se posle mesi.

2.) Ukoliko nemaš aktivirani kvasac, u kašicu možeš da staviš šećer, kada se ohladi, i da se kvasac penuša, da ga aktiviraš. Ja koristim aktivirani, direktno ga stavljam u brašno, nema problema.

Ako ćeš mesiti rukama, stavi sve sastojke u kladenac u posudu među brašno (ali da so ne dodiruje kvasac, jer će ga ubiti) i jednom špatulicom ili viljuškom, dok se malo ne razmesi, i posme se mesi rukama. Kada je testo za hleb umešeno, stavlja se u posudu premazanu uljem i ostavlja se da naraste na toplom mestu na otprilike sat vremena.

Ja stavljam sve sastojke u mini pekaru i na ciklus testa. Ovde možeš da staneš, da ga staviš ciklus sa tankom korom i bude lep hleb, međutim ja volim tradicionalno da ga pravim i vadim ga i oblikujem na sledeći način, još ukusnije, kada se podigne još jedan pu:

3.) Udaraš ga da padne i vadiš ga na radnu površinu, blago posutu brašnom. Deliš ga na tri dela (najlakše je oštrim nožem). Razvijaš svaki deo u oval. Savijaš jedan kraj do sredine, zatim drugi kraj do sredine, da budu 3 sloja. Nakon toga ga okrećeš sa strane i uvijaš ga u rolat (isto kao da praviš rolat sa cimetom). Zatim sva tri dela stavljaš jedan do dugog u nauljenu posudu (22 sa 12 je idealno, ili malo manju - pogledaj fotografije).

Uvijaš ga i ostavljaš da ponovo naraste dok ne dostigne rub posude. Otprilike 20-35 m.

Kako da znaš da li je svaki hleb spreman za pečenje?

Pritiskaš ga prstom - koščica da uđe, i ukoliko se sporo vraća, spreman je. Ukoliko se brzo vraća, traži još vremena. Ukoliko se uopšte ne vraća, znači da je ostao dugo da naraste.

Premazuješ žumancem (u njega oko 2 supene kašike vode) i pečeš na temperaturi od 175 stepeni 30 minuta. Prekrivaš ga folijom, ako mnogo pocrni.

Mlečni hleb po japanskom receptu tradicionalno je sa veoma tankom korom, zato ne stavljam u rernu posudu sa ključalom vodom.

Postskriptum: Mama, ti ne voliš slatko, stavi 2 supene kašike šećera ili 1 i 1.2 ...

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: