Način pripreme
1.) Za kašicu (tangzhong) u tiganj stavljaš 3 supene kašike vode i mleko i brašno. Mešaš da ne bude grudvica i zagrevaš ga na ringli, dok se ne pretvori u kašicu. Konzistencija treba da se ohladi pre nego što se umesi hleb. Ja premeštam kašicu u šolju i unutra razbijem jaje, lakše se posle mesi.
2.) Ukoliko nemaš aktivirani kvasac, u kašicu možeš da staviš šećer, kada se ohladi, i da se kvasac penuša, da ga aktiviraš. Ja koristim aktivirani, direktno ga stavljam u brašno, nema problema.
Ako ćeš mesiti rukama, stavi sve sastojke u kladenac u posudu među brašno (ali da so ne dodiruje kvasac, jer će ga ubiti) i jednom špatulicom ili viljuškom, dok se malo ne razmesi, i posme se mesi rukama. Kada je testo za hleb umešeno, stavlja se u posudu premazanu uljem i ostavlja se da naraste na toplom mestu na otprilike sat vremena.
Ja stavljam sve sastojke u mini pekaru i na ciklus testa. Ovde možeš da staneš, da ga staviš ciklus sa tankom korom i bude lep hleb, međutim ja volim tradicionalno da ga pravim i vadim ga i oblikujem na sledeći način, još ukusnije, kada se podigne još jedan pu:
3.) Udaraš ga da padne i vadiš ga na radnu površinu, blago posutu brašnom. Deliš ga na tri dela (najlakše je oštrim nožem). Razvijaš svaki deo u oval. Savijaš jedan kraj do sredine, zatim drugi kraj do sredine, da budu 3 sloja. Nakon toga ga okrećeš sa strane i uvijaš ga u rolat (isto kao da praviš rolat sa cimetom). Zatim sva tri dela stavljaš jedan do dugog u nauljenu posudu (22 sa 12 je idealno, ili malo manju - pogledaj fotografije).
Uvijaš ga i ostavljaš da ponovo naraste dok ne dostigne rub posude. Otprilike 20-35 m.
Kako da znaš da li je svaki hleb spreman za pečenje?
Pritiskaš ga prstom - koščica da uđe, i ukoliko se sporo vraća, spreman je. Ukoliko se brzo vraća, traži još vremena. Ukoliko se uopšte ne vraća, znači da je ostao dugo da naraste.
Premazuješ žumancem (u njega oko 2 supene kašike vode) i pečeš na temperaturi od 175 stepeni 30 minuta. Prekrivaš ga folijom, ako mnogo pocrni.
Mlečni hleb po japanskom receptu tradicionalno je sa veoma tankom korom, zato ne stavljam u rernu posudu sa ključalom vodom.
Postskriptum: Mama, ti ne voliš slatko, stavi 2 supene kašike šećera ili 1 i 1.2 ...