Način pripreme
Ovo je jedna veoma efikasna i ukusna pogača brioš u obliku pogače božićna zvezda.
Istopite kvasac u blago zagrejanom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna. Izmešajte u kašicu i ostavite da naraste na 10 minuta ili dok se ne aktivira.
Prosejte brašno u veliku posudu i u sredini napravite udubljenje u koje sipajte blago umućena jaja sa šećerom, istopljeni maslac i aktivirano mleko sa kvascem.
Dodajte vanilu, rum i kore citrusa veoma fino izrendane (bez belih delova kore).
Umesite glatko i meko testo tako što je najbolje da se služite kuhinjskim robotom ili mikserom sa dodacima za testo.
Po potrebi prosejte brašno ili pak dodajte još malo istopljenog maslaca.
Ostavite testo da naraste na otprilike sat i po vremena u nauljenoj posudi i pokriveno streč folijom.
Nakon što je dobro naraslo i ima formiranih velikih mehurića u njemu, prebacite na radnu površinu podmazanu uljem i isto tako nauljenim rukama podelite na 4 jednaka dela.
Svaki od njih razvijajte u krug prečnika otprilike 30 cm, obilno namažite mlekom ili istopljenim maslacem i nakon toga sa po 3 kašike slatka od borovnica. Stavljajte kore jednu na drugu, poslednju ničim nemojte mazati.
U centar kruga stavite čašu i isecite na 14 ili 16 traka od ruba čaša do kraja kruga.
Zvaijte i usučite dve po dve trakice testa u smeru jednu naspram druge. Skupite njihove krajeve kako bi se dobili kao zraci. Na taj način dobijate raskošan oblik zvezde.
Ostavite je ponovo da naraste u tepsiju u kojoj ćete peći (pokrivenu papirom za pečenje).
Kada lepo naraste, ispecite u zgrejanoj rerni na 170-175 °C otprikike 45 minuta.
Ako mnogo potamni odozgo, stavite na kraj list aluminijumske folije.
Gotovu prazničnu pogaču namažite slatkom od kajsija ili medom razređenim sa malo vodice ili likerom od anisa.
Kada blago upije, pospite slatku pogaču šećerom u prahu, da izgleda kao snežna zvezda.
Servirajte na božićnoj trpezi i jedite sa uživanjem!