Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Crno bele kiflice sa džemom

Crno bele kiflice sa džemom

VanjicaVanjica
Šegrt
9146207431
Crno bele kiflice sa džemom
Fotografije: Vanjica
1 / 3
30/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
16 min.
Ukupno
36 min.
Porcije
14
"Mogu se odmah grickati, samo pazite na vruć pekmez u sredini..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • maslac - 150 g
  • kvasac - 1 kašičica
  • voda - 1 šoljica
  • šećer - 3 kašike
  • so - 1 kašičica
  • žumanca - 2 kom.
  • limun - 1 ribana korica
* merne jedinice

Način pripreme

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, ostaviti na toplom da naraste.

U posebnoj posudi izmešati brašno sa malo soli, dodati šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, naribati limunovu koricu i na kraju dodati pripremljeni kvasac.

Zamesiti glatko testo, oblikovati valjak i podeliti na 6 delova. Testo je vrlo lepo i pogodno za oblikovanje, tako da se ne mora odmarati. Dovoljno je samo svaku lopticu blago pristisnuti, a zatim razviti tanko u krug i podeliti na 8 delova (trouglića).

Na svaki trouglić staviti po kašičicu fila i zamotati kao kiflicu (koristila sam pekmez od višanja).

Bilo bi dobro da pekmez bude nesto gusce ukuvan, da se ne bi razlivao prilikom pečenja a možete saviti i krajeve kiflica prema unutra da fil ne iscuri.

Ređati na pleh preko masnog papira i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-ak minuta. Kiflice treba da ostanu svetle i da samo blago porumene po ivicama.

Tople kiflice uvaljati odmah u prah šećer zamirisan vanilom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: