Način pripreme
Za moju nugat tortu ćemo prvo praviti fil, jer mu je potrebno više vremena kako bi se hladio.
Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Izmešati gustin i šećer sa mlekom pa zakuvati u kipuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi.
Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi. Dok se fil hladi prviti kore. Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni.
Ulupati penasto belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti da se dobije čvrsta pena. Dodati zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti spatulom.
Obložiti okrugli pleh 26 cm papirom za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče izmedju 20 i 25 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponoviti još jednom.
Ohladiti kore i vodoravno ih preseći da se dobiju 4.
Ulupati maslac, ulupati slatku pavlaku, mikserom razbiti ohladjen fil. Dodati pola maslaca pa umutiti, dodati drugu polovinu pa umutiti. Masi dodajemo slatku pavlaku i mutimo, a zatim i eurokrem. Na kraju dodajemo lešnik i samlevene napolitanke i sve mešamo.
Obruč staviti na tacnu, pa prvu koru poprskati mlekom i naneti trećinu fila. Tako raditi do kraja. Dekoracija po želji i hlađenje. Prijatno!