Način pripreme
Istopite kvasac u 100 ml tople vode zajedno sa šećerom. Uvijte smesu od kvasca i ostavite sa strane da nadođe na otprilike 15 minuta.
U duboku posudu prosejte brašno i dodajte so, promešajte i oblikujte udubljenje.
U njega stavite nadošli kvasac, ulje, sirće i umesite meko testo koje se ne lepi po rukama. Testo pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom na 40 minuta da naraste.
Od naraslog testa oblikujte kuglicu veličine velikog jajeta. Poređajte hlepčiće u tepsiju obloženu papirom za pečenje, na rastojanju jedan od drugog.
Pomoću makaza sa oštrim vrhovima po vrhu malih pogača napravite krst, ostavite ih da narastu ponovo na 30 minuta.
Pogače namažite uljem i pospite semenkama (po želji). Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok se ne dobije zlatkasta boja.
Vruće mekane posne pogače ponovo namažite uljem i uvijte ih krpom da se dinstaju.
Komentari