Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Pogačice»Mekane turske pogačice

Mekane turske pogačice

Mekane turske pogačice
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
20
"Turske pogačice za doručak - svi ukućani ih obožavaju"

Potrebni sastojci

  • voda - 500 ml, topla
  • so - 1 supena kašika
  • med - 1 supena kašika
  • kvasac - 20 g
  • maslac - 125 g, istopljeni
  • sir - 200 g, izmrvljeni
  • prezle - 4 - 5 supenih kašika
  • brašno - 800 - 900 g
* merne jedinice

Način pripreme

U polovinu vode se izmrvi kvasac, dodaje se med, izmeša se i ostavlja se da nadođe.

U posudu se sipa brašno i oblikuje se udubljenje. Sipa se aktivirani kvasac, so, 4 supene kašike istopljenog maslaca i umesi se srednje meko testo.

Ostavlja se na toplom da udupla svoj obim i deli se na jednake loptice.

Svaka se prvo umače u istopljeni maslac, uvalja se prezlama i ređa se u tepsiju.

Odozgo se posipa sir, a može i da se izmrvi i umesi u testu.

Ostalom masnoćom se zalivaju pogačice i ostavljaju se da se odmore dok se ne napuni tepsija. Može i u zagrejanoj rerni, bude brže, nakon čega se peče na 180 stepeni dok ne postane zlatasto.

Mekane turske pogačice za svaki dan! Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: