Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Prokelj sa crvenim lukom i jabukama

Prokelj sa crvenim lukom i jabukama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Prokelj sa crvenim lukom i jabukama
Fotografije: Potrebitel#269855
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
3
"Eksplozija ukusa u jednom tanjiru prokelja, jabuka i crvenog luka - zvuči primamljivo, zar ne"

Potrebni sastojci

  • prokelj - 750 g
  • crveni luk - 2 komada, oko 110 g
  • maslac - 2 supene kašike
  • med - 1 kašičica
  • morska so - po ukusu
  • crni biber - iz mlina, po ukusu
  • bujon od povrća - 100 - 150 g ili sok od jabuke
  • jabuke - 1 velika, otprilike 220 g
  • limunovi - 1/2, sok
  • majčina dušica - 1 supena kašika, sveži listovi
  • kumin - 1 prstohvat, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Zima je predicno vreme za prokelj i zato vam danas predlažemo brzo jelo u tiganju sa prokeljem sa crvenim lukom i jabukama. Blago karamelizovano kašikom meda, jabukom ilukom, prokelj je toliko ukusan.

Na samom kraju odozgo posipamo sveže iseckanom majčinom dušicom i dodajemo prstohvat mlevenog kumina po ukusu. Ja, kao fan prokelja, mislim da je ova kombinacija zgodna za domaću kuhinju.

Operite prokelj, skinite ne toliko lepe spoljašnje listove i isecite na pola. Ogulite luk isecite ga na pola i isecite na ivice ili kockice, kako vam se dopida.

Zagrejte maslac u tiganju, dodajte luk i polovinice prokelja sa medom i propržite na 4-5 minuta. Začinite solju i crnim biberom.

Deglazirajte bujonom od povrća i dinstajte poklopljeno otprilike 10 minuta. Dugotrajnost pripremanja na pari zavisi od veličine prokelja.

Operite jabuku, izvadite unutrašnjost i isecite na fine kriškice ili trakice. Zalijte limunovim sokom.

Dodajte kriškice jabuke u prokelj i kuvajte još 3 minute bez poklopca. Dodajte sveže iseckanu majčinu dušicu i kumun, začinite solju i crnim biberom, ukoliko je potrebno.

Saveti:

Prženi krompir ili njoke od krompira veoma dobro idu uz recepte sa prokeljem.

Umesto jabuke dodajte šaku slatk meki urmi, isecakne na ivice i zamenite deo bujona od povrća sokom od jabuka.

Karamelizovanje prokelja sa svojim intenzivnim ukusom definitivno je dobra varijanta za ručak ili vegetarijansku večeru. Od srca verujem da ovaj recept vredi da bude isproban. Ko bi mogao da odoli kombinaciji slatkog, pikantnog i kiselog?

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: