Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Pečeni svinjski but sa krompirom

Pečeni svinjski but sa krompirom

VeliVeli
Šegrt
313
Pečeni svinjski but sa krompirom
Fotografije: Ivanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
6
"Bar ste sa ovim mesom sa krompirom sigurni da niko neće ostati gladan"

Potrebni sastojci

  • svinjski but - 2 kg, sa kosti
  • krompir - 10 komada
  • beli luk - 1 glavica
  • voda - 1/3 šolje
  • ruzmarin - 1/3 kašičice
  • ulje - 4 - 5 kašika
  • so - 2 kašičice
  • crveno vino - 3 kašike
  • biber - po ukusu
  • peršun - 3 kašike, sitno isečen
* merne jedinice

Način pripreme

Zagreva se ulje u tiganju i zaprži se meso sa dve strane nekoliko minuta dok se na zarumeni. Stavlja se u posudu za pečenje, posipa se solju, biberom i ruzmarinom.

Sipa se 1/4 šolje vode, oko mesa se poređaju celi ne oljušteni čenovi belog luka i zapeče se u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni 60 minuta, dok se s vremena na vreme preliva sosom.

Oljušti se i opere krompir. Iseče se na polumesece.

Meso se okreće i preliva sa malo vruće vode. Poređa se krompir oko mesa i jelo se vraća u rernu na još 50 minuta.

Kada je meso gotovo izvadi se u topli tanjir za serviranje. Poređaju se oko njega čenovi belog luka i krompir.

U posudu se sipa vino i stavlja se na ringlu na srednju temperaturu, pri čemu se meše drvenom varjačom da se odvoji i dobro pomeša sos od pečenja, koji se zalepio po dnu.

Dobijenim aromatičnim sosom se preliva meso i servira se posuto peršunom.

Prijatno uz pečeni svinjski but sa krompirom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#328746
Korisnik#328746
Ukusan aromatican svinjski but koji odlicno ide i uz krompir pire
01.11.2023 16:44