Način pripreme
Količinu proizvoda u receptu za pirinčane špagete sa domaćim sosom i povrćem merimo šoljom za čaj sa zapreminom od 250 ml.
Prvo pripremamo domaći pikantni sos. U ključalu vodu sipamo oguljene i iseckane na male kockice - bundevu, cveklu, šargarepe i beli luk. Kuvamo ih zajedno sa 1/2 kašičice himalajske soli u šerpi poklopljenoj poklopcem da voda ne bi isparila. Nakon što omeknu, skidamo na kratko sa ringle i fino sameljemo.
Poželjno je da sameljemo u blenderu sa staklenim bokalom, s obzirom na to da smesa boji i može nepopravljivo da oboji plastični pasator). Ponovo sipamo u šerpicu, začinjavamo po ukusu sa još himalajske soli, crnim biberom i alevom paprikom, čilijem u prahu i sa malo sirćeta. Vraćamo na ringlu na nekoliko minuta kako bi se blago zgustilo neprestano mešajući pljosnatom mutilicom.
Kada je sos gotov, ostavljamo ga da se hladi i na ringlu stavljamo drugu šerpu sa 1 l bode (4 šolje) sa 1 kašičicom himalajske soli. Čim provri, sipamo pirinčane fine špagete i mešamo da se ne bi slepile.
Kuvamo nekoliko minuta dok ne bude gotovo uz često mešanje. Kada su gotove, procedimo ih, operemo hladnom vodom i ponovo pažljivo cedimo, s obzirom na to da su veoma fine. Sipamo ih ponovo u šerpu i izmešamo sa 3 supene kašike šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje) da se ne bi slepljivali.
Dok smo čekali da voda za špagete provri, iskoristili smo vreme da pripremimo ostao povrće. Gulimo luk i sečemo na fine trakice. Pečurke, beli luk i spanać sitno iseckamo, a karfiol - iskidamo na male komadiće. Jaja promešamo viljuškom u posudici.
Zagrevamo tiganj na ringli sa malo šarlana i sipamo izmešana jaja. Nastavljamo da mešamo i mrvimo na male komadiće tako da se dobije kajgana. Čim budu dobro ispržena, odvajamo ih u posudu da sačekaju, a u tiganj na ringli sipamo 2 supene kašike šarlana da se zagreva za povrće.
U posudi izmešamo karfiol, pečurke, luk i beli luk zajedno sa ½ kašičice soli i rasporedimo u tiganj. Tiganj poklopimo poklopcem kako bi povrće omeknulo. Posle određenog vremena otklopimo, izmešamo i dodajemo spanać, sok od paradajza, 1 supenu kašiku soja sosa.
Ponovo poklopimo na 1-2 minutice i nakon toga u tiganj sipamo celu količinu domaćeg pikantnog sosa i skuvane pirinčane špagete.
Dok pažljivo mešamo tako da se dobro začine, dodajemo 1 kašičicu himalajske soli i još malo šarlana i soja sos po ukusu. Dodajemo i kajganu i nakon toga skidamo sa ringle.
Raspoređujemo u porcije, posipamo susamom i poslužujemo još dok je toplo.
Zdravo jelo - fine pirinčane špagete sa sos paradajzom, pečurkama i povrćem - bogato raznovrsnim ukusima, kombinovanim u prijatnu kombinaciju!
Neobično ukusno!