Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Pirinčane špagete sa domaćim sosom i povrćem

Pirinčane špagete sa domaćim sosom i povrćem

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k176
Pirinčane špagete sa domaćim sosom i povrćem
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 6
28/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
3
"Bogato jelo od pirinčanih špageta sa domaćim sosom i povrćem koje vredi probati barem jednom"

Potrebni sastojci

  • Za domaći sos
  • voda - 1 šolja (250 ml)
  • bundeva - 1 šolja, u kockicama
  • cvekla - ½ glavice (1/2 šolje, kockice)
  • šargarepe - 2 komada (2/3 šolje, iseckane)
  • beli luk - 1 čen
  • himalajska so - 1 kašičica, ravna
  • crni biber - 1/3 kašičice
  • aleva paprika - ½ kašičice
  • sirće - 1 kašičica, jabukovo
  • čili - 3 prstohvata (u prahu)
  • Za špagete
  • voda - 4 šolje (po 250 ml)
  • himalajska - 1 kašičica, ravna
  • pirinčane špagete - 250 grama (fine, tajlandske)
  • šarlan - 3 supene kašike (suncokretovo ulje)
  • Za Povrće
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 1 čen
  • karfiol - 1 šolja, mali komadići
  • pečurke - 5 komada (1/2 šolje, iseckane)
  • himalajska so - 1 i ½ kašičica, ravna
  • šarlan - 3 - 5 supenih kašika (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • spanać - 1 šolja, iseckan
  • sok od paradajza - 1 supena kašika, domaći
  • soja sos - 2 - 3 supene kašike, po ukusu
  • jaja - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Količinu proizvoda u receptu za pirinčane špagete sa domaćim sosom i povrćem merimo šoljom za čaj sa zapreminom od 250 ml.

Prvo pripremamo domaći pikantni sos. U ključalu vodu sipamo oguljene i iseckane na male kockice - bundevu, cveklu, šargarepe i beli luk. Kuvamo ih zajedno sa 1/2 kašičice himalajske soli u šerpi poklopljenoj poklopcem da voda ne bi isparila. Nakon što omeknu, skidamo na kratko sa ringle i fino sameljemo.

Poželjno je da sameljemo u blenderu sa staklenim bokalom, s obzirom na to da smesa boji i može nepopravljivo da oboji plastični pasator). Ponovo sipamo u šerpicu, začinjavamo po ukusu sa još himalajske soli, crnim biberom i alevom paprikom, čilijem u prahu i sa malo sirćeta. Vraćamo na ringlu na nekoliko minuta kako bi se blago zgustilo neprestano mešajući pljosnatom mutilicom.

Kada je sos gotov, ostavljamo ga da se hladi i na ringlu stavljamo drugu šerpu sa 1 l bode (4 šolje) sa 1 kašičicom himalajske soli. Čim provri, sipamo pirinčane fine špagete i mešamo da se ne bi slepile.

Kuvamo nekoliko minuta dok ne bude gotovo uz često mešanje. Kada su gotove, procedimo ih, operemo hladnom vodom i ponovo pažljivo cedimo, s obzirom na to da su veoma fine. Sipamo ih ponovo u šerpu i izmešamo sa 3 supene kašike šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje) da se ne bi slepljivali.

Dok smo čekali da voda za špagete provri, iskoristili smo vreme da pripremimo ostao povrće. Gulimo luk i sečemo na fine trakice. Pečurke, beli luk i spanać sitno iseckamo, a karfiol - iskidamo na male komadiće. Jaja promešamo viljuškom u posudici.

Zagrevamo tiganj na ringli sa malo šarlana i sipamo izmešana jaja. Nastavljamo da mešamo i mrvimo na male komadiće tako da se dobije kajgana. Čim budu dobro ispržena, odvajamo ih u posudu da sačekaju, a u tiganj na ringli sipamo 2 supene kašike šarlana da se zagreva za povrće.

U posudi izmešamo karfiol, pečurke, luk i beli luk zajedno sa ½ kašičice soli i rasporedimo u tiganj. Tiganj poklopimo poklopcem kako bi povrće omeknulo. Posle određenog vremena otklopimo, izmešamo i dodajemo spanać, sok od paradajza, 1 supenu kašiku soja sosa.

Ponovo poklopimo na 1-2 minutice i nakon toga u tiganj sipamo celu količinu domaćeg pikantnog sosa i skuvane pirinčane špagete.

Dok pažljivo mešamo tako da se dobro začine, dodajemo 1 kašičicu himalajske soli i još malo šarlana i soja sos po ukusu. Dodajemo i kajganu i nakon toga skidamo sa ringle.

Raspoređujemo u porcije, posipamo susamom i poslužujemo još dok je toplo.

Zdravo jelo - fine pirinčane špagete sa sos paradajzom, pečurkama i povrćem - bogato raznovrsnim ukusima, kombinovanim u prijatnu kombinaciju!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: