Mčadi (Čadi)

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2361907
Mčadi (Čadi)
Fotografije: Krasota v kuhnyata
1 / 9
28/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
8
"Gruzijke pogače od kukuruza Mčadi koje možete direktno jesti ili kao dopunu uz glavno jelo"

Potrebni sastojci

  • kukuruzno brašno - 2 šolje (sitno mleveno)
  • voda - 1 šolkja
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 prstohvat
  • ulje - 1 supena kašika
  • ulje - 30 ml (za prženje)
* merne jedinice

Način pripreme

Danas ću Vam predstaviti jedne gruzijske kukuruzne pogače Mčadi. One su tradicionalne u Zapadnoj Gruziji kao zamena za hleb. Poslužuju se kao dopuna uz različita jela, ali mogu da se konzumiraju i samostalno.

Ako uz Mčadi dodamo kačkavalj ili sir, onda ćemo tada dobiti Čvištari ili Luknari.

Najukusniji mčadi se dobijaju kada se prave u keci (glineni tiganj) ili na žaru. Međutim, ovo nije uvek moguće, zato će Vam i običan tiganj ili rerna odraditi posao.

Po prvi put sam probala ove kukuruzne pogače u jednom restoranu u Tbilisiju i bila sam oduševljena ne samo ukusom, nego i načinom posluživanja. Ja sam poručila Lobio (crveni pasulj), što je drugo draticionalno jelo u Gruziji. Servirali su mi ga u glinenom loncu u kojem se umesto poklopca nalazio Mčadi.

Ova ukusna pogača se izdrobi u komade u Lobi. Ne znam kako tačno da opišem neverovatan ukus ove kombinacije, ali poverujte mi - vredi da probate. Obećavam da ću vam kada budem bila u mogućnosti ispričati i pokazati kako se kuva lobiani kako biste i Vi mogli da uživate u ovom jelu.

Druga fenomenalna kombinacija mčadija je sa sirigunijima. Siriguni je vrsta kačkavalja koji podseća na mocarelu. Da bi kombinacija bila božanstvena, dodajte i čašu crvenog gruzijskog vina, na primer Saperavi ♥️.

Mčadi je pravi izuzetno jednostavno i brzo. Potrebni su Vam sitno melveno kukuruzno brašno, voda, so i malo ulja.

Mesimo testo od nabrojanih sastojaka, oblikujem pogačice u oblik ćuftica i stavljam u zagrejani tiganj sa malo ulja. Prže se na srednjoj vatri po nekoliko minuta (4-5 minuta) sa obe strane.

Dobijaju se nežne, hrskave spolja i mekane iznutra male pogače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: