Način pripreme
Danas ću Vam predstaviti jedne gruzijske kukuruzne pogače Mčadi. One su tradicionalne u Zapadnoj Gruziji kao zamena za hleb. Poslužuju se kao dopuna uz različita jela, ali mogu da se konzumiraju i samostalno.
Ako uz Mčadi dodamo kačkavalj ili sir, onda ćemo tada dobiti Čvištari ili Luknari.
Najukusniji mčadi se dobijaju kada se prave u keci (glineni tiganj) ili na žaru. Međutim, ovo nije uvek moguće, zato će Vam i običan tiganj ili rerna odraditi posao.
Po prvi put sam probala ove kukuruzne pogače u jednom restoranu u Tbilisiju i bila sam oduševljena ne samo ukusom, nego i načinom posluživanja. Ja sam poručila Lobio (crveni pasulj), što je drugo draticionalno jelo u Gruziji. Servirali su mi ga u glinenom loncu u kojem se umesto poklopca nalazio Mčadi.
Ova ukusna pogača se izdrobi u komade u Lobi. Ne znam kako tačno da opišem neverovatan ukus ove kombinacije, ali poverujte mi - vredi da probate. Obećavam da ću vam kada budem bila u mogućnosti ispričati i pokazati kako se kuva lobiani kako biste i Vi mogli da uživate u ovom jelu.
Druga fenomenalna kombinacija mčadija je sa sirigunijima. Siriguni je vrsta kačkavalja koji podseća na mocarelu. Da bi kombinacija bila božanstvena, dodajte i čašu crvenog gruzijskog vina, na primer Saperavi ♥️.
Mčadi je pravi izuzetno jednostavno i brzo. Potrebni su Vam sitno melveno kukuruzno brašno, voda, so i malo ulja.
Mesimo testo od nabrojanih sastojaka, oblikujem pogačice u oblik ćuftica i stavljam u zagrejani tiganj sa malo ulja. Prže se na srednjoj vatri po nekoliko minuta (4-5 minuta) sa obe strane.
Dobijaju se nežne, hrskave spolja i mekane iznutra male pogače.