Način pripreme
Bezglutensko brašno pravim sama tako što sameljem sve nabrojene sastojke za njega. Može da se koristi i gotovo kupljeno bezglutensko brašno.
Krompir skuvam otprilike 35 minuta kako bi postao mnogo mekan. Ogulim i izgnječim.
Pomešam sveže mleko sa limunovim sokom i ostavljam na 10-15 minuta da se preseče. Tada sipam i vodu, a u ovoj tečnosti rastvaram kvasac i šećer. Ostavljam na još 15 minuta da se aktivira.
Odavde nadalje radim mikserom sa sastojcima za testo ili direktno u blenderu.
Stavljam miks bezglutenskog brašna, so, maslinovo ulje, izgnječene još tople krompire, aktivirani kvasac sa tečnošću i uključujem uređaj 2-3 minute da se savršeno pomeša sa svim sastojcima. Testo za ovaj bezglutenski hleb treba da bude manje gusto i lepljivije od testa za kolača. Ako je retko, posipam još brašna i mesim/mešam još 1-2 minute.
Sipam smesu u nauljenu okruglu tepsiju od 20 cm prečnik. Ponekad pokrivam papirom za pečenje, ali se odražava na izgled, zato što se dobijaju nabori po hlebu.
Mokrim rukama ili špatulom zagladim odozgo.
Ostavljam hleb da naraste na 25 minuta ili dok ne udvostruči zapreminu. Iako ne sadrži gluten, on naraste, ali ako predtoji, odmah pada zato pazite da ga ne ostavite duže vremena da raste.
Posipam brašnom i pečem na 200 stepeni 15 minuta, nakon toga smanjujem temperaturu na 180 stepeni i dopečem na 30 minuta.
Ne vadim iz kalupa gotov hleb otprilike 15-20 minuta i tek nakon toga ostavljam da se ohladi u potpunosti na rešetci.
Ovim je recept za bezglutenski hleb od krompira gotov.