Način pripreme
Recept je za tri trouglaste pitice, ali u slučaju da žeimo da napravimo 6 komada - uduplavamo količinu svih proizvoda.
Količinu proizvoda merimo pomoću šolje za čaj zapremine 250 ml.
Gulimo jabuke i dobro sazrele zimske kruške i sečemo ih na sitne komadie, a šargarepu rendamo.
Sipamo ih u šerpu na ringlu i izmešamo ih sa smeđim kristal šećerom.
Čim se kristal šećer istopi od toplote i smesa počne da vri, često mešamo drvenom pljosnatom mutilicom.
Nakon što se zgusti dodajemo fine ovsene pahuljice i cimet i ponovo mešamo.
Sipamo malo vode kako bi se skuvale ovsene pahuljice ne prestajući sa mešanjem i kada je upiju, skidamo šerpu sa ringle. Ostavljamo na nekoliko minuta da se ohladi.
Rasprostiremo fine kore za pitu.
Uzimamo prvo i premazujemo šarlanom pomoću silikonske četkice. Iz pravca uže strane savijamo na tri, tako da se dobije široka kratka traka.
Delimo voćni nadev na 3 dela.
Prvi deo raspoređujemo po savijenoj kori, po celoj njenoj površini tako da samo krajevi nemaju nadev da prilikom presavijanja u trogulasti oblik ne bi izlazio nadev spolja.
Uzimamo donji ugao horizontalne pravougaone trak ei presavijamo ka suprotnoj gornjoj strani tako da se dobije trougao. Ponavljamo još dva puta, ka gore i ka dole savijajući koru sa nadevom u traougalsti oblik dok ne stignemo do krajića kojeg presavijamo ka unutra u poslednje trouglasto savijanje.
Ponavljamo iste aktivnosti i sa druge 2 pitice.
Ređamo ih u tepsiju koju smo prethodno podmazači šarlanom i same njih takođe odozgo premazujemo šarlanom pomoću silikonske četkice.
Pečemo na 180 stepeni otprilike 15 minuta tako što na otprilike desetoj minuta, u ovom slučaju su se ispekli do tamno zlatkaste boje, uključujemo rernu da se pečemo samo sa donje strane.
I slatke trouglaste pitice sa voćnim nadevom su gotove!