Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Punjene Vekne»Pikasovi hlepčići sa voćnim nadevom

Pikasovi hlepčići sa voćnim nadevom

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
751330210
Pikasovi hlepčići sa voćnim nadevom
Fotografije: Elena Stoichovska
1 / 2
16/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Jedisntveni hlepčići - pravo remek-delo Servirajte sa čašom omiljenog napitka i dobrim materijalom za čitanje"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 2 šolje
  • sveži kvasac - 15 g
  • tečna pavlaka - 50 ml
  • maslac - 30 g
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 150 ml
  • šećer - 3 supene kašike
  • jaja - 1
  • vanila - 1
  • so - prstohvat
  • za nadev
  • jabuke - 2 - 3 komada
  • orasi - 1/2 šolje
  • cimet - po ukusu
  • šećer - po ukusu
  • slatko - po izboru
  • za posipanje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavljamo 100 ml mlakog mleka sa 2 supene kašike šećera, 2 supene kašike brašna i kvasac. Lepo promešamo dok se kvasac ne rastovi i dok se ne stvori kaša. Ostavljamo na toplom da se kvasac aktivira.

U posudi umutimo jaje, postepeno dodajemo šećer, mleko, rastopljeni maslac i pavlaku.

U plehu prosejemo brašno i stavljamo ostale suve sastojke - so i vanilu. Pravimo udubljenje, sipamo smesu od jaja, maslinovo ulje i nadošao kvasac i počinjemo da mesimo. Testo treba da bude mekano, vazdušasto i da se ne lepi - zbog toga ne preterujemo sa brašnom za mešnju. Ostavljamo na toplom bar 1 sat da naraste, ja lično uključujem rernu na 40 stepeni sa ventilatorom i čekam dok testo lepo ne napuni pleh.

Nadev može biti po želji - razno voće, omiljeno slatko, čak i tečna čokolada.

Ako izaberemo jabuke - oljuštimo i očistimo od semenki, isečemo na komade, pospemo šećerom i cimetom, dodajemo orahe i ostavljamo sa strane da upiju miris i da puste sok.

Gotovo testo prebacimo na brašnom posutu radnu površinu. Podelimo ga na tri dela. Od svakog razvučemo krug, isečemo ga na četiri jednaka dela. Na svakom trouglu pravimo tri proreza po dužini ivica, gde je oštar ugao (tamo gde smo isekli nožem). Stavljamo deo nadeva i uvijamo prvo u jednu stranu, a posle i u drugu, tako da pravimo tešetku preko nadeva. Ovako dobijene hlepčiće ređamo u pleh i ostavljamo da narastu oko 20 minuta.

Nakon toga pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni još 20-ak minuta.

Videćete kada budu gotovi, po predivnom mirisu koji će se širiti u kuhinji. Hlepčići treba da imaju lepu boju i u isto vreme da budu mekani unutra :)

Dok su još topli posipamo ih šećerom u prahu.

Serviramo sa čašom omiljenog toplog napitka i dobrim materijalom za čitanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: