Način pripreme
Izuzetno prijatna za pripremanje, sa minimalnim trudom, zdrava ciklama pašteta od pečene cvekle, omiljena malima i velikima!
Ogulimo, operemo i sečemo cveklu i krompir. Sečemo in na štapiće - srednje debele (otprilike centimetar). Sipamo ih u posudu i izmešamo ih sa prstohvatom mlevenog crnog bibera, prstohvatom mlevenog kumina, 1/3 ravne kašičice i 2 supene kašike šarlana (nerafinisano hladno ceđeno suncokretovo ulje).
U malu tepsiju rasprostremo papir za pečenje i ređamo štapiće jedan do drugog i posipamo listićima od 1-2 malih strukova. Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Za to vreme kuvamo 1 jaje da bude tvrdo kuvano, nakon čega ga hladimo pod hladnom vodom i gulimo ga.
Kada su se pečena cvekla i krompir malo ohladili, sipamo ih u cisoku staklenu teglu, dodajemo iseckano skuvano jaje i začinjavamo 1-2 prstohvata himalajske soli (po ukuu), prstohvazom kumina, prstohvatom crnog bibera, 1 kašičicom soja sosa i 1 supenom kašikom šarlana. Pasiramo moćnim pasatorom dok se ne dobije nežna i glatka homogena konzistencija neverovatne ciklama boje.
Poslužujemo raskošnu vegetarijansku paštetu od pečene cvekle i jaja sa domaće ispečenim krekerima, slanim štapićima ili malim hlebićima, ukrašavajući strukićima sveže majčine dušice.
Neobično Ukusno! Prosto raskošna pašteta od pečene cvekle i jajeta.