Način pripreme
U velikom/dubokom tiganju sa nelepljivim keramičkim premazom zagrejte šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje) - oko 3 kašike i sipajte luk (1 veliku glavicu) i beli luk (1 čen) - prethodno naseckane. Dodajte himalajsku so (1 ravna kašičica), promešajte i pokrijte poklopcem.
Posle 2-3 minuta dodati biserni pirinač - odmeren 1 šoljicu, dobro opran i isceđen.
Sipajte soja sos (5 kašika), začinite kimom (3 prstohvata, mleven), đumbirom u prahu (1/3 ravne kašičice), mlevenim biberom (1/2 ravne kašičice) i ponovo promešajte. Sipajte 1 šolju vode i pustite da je pirinač upije, ispod poklopca.
Posle nekog vremena pomešajte i dodajte začinsko bilje - 3-4 grančice majčine dušice, 1 kašičicu bosiljka - suvog i zdrobljenog, i 1/2 kašičice. osušenih i zgnječenih listova estragona / tarosa. Sipajte još 1 i 1/2 šolje vode, promešajte i stavite poklopac.
Nakon što pirinač upije vodu, dodajte pirinču krupno iseckane prirodne masline (oko 1/2 šolje) i domaće ovseno mleko (1/2 šolje). Uz gotovo stalno mešanje kuvajte još nekoliko minuta - dok ukusni rižoto ne bude gotov.
Sklonite sa vatre i dodajte pivski kvasac (1 kašičica) - koristan dodatak hrani koji će obogatiti ukus. Samo po potrebi dodajte prstohvat himalajske soli.
Poslužite ukusni veganski biljni rižoto sa maslinama i soja sosom, po želji oblikovan prstenom ili uz pomoć posude - poput kupole, ukrašen majčinom dušicom i maslinama.
Divno ukusno, mirisno i jelo koje će vas zasitit za ručak!