Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa maslinama i prazilukom

Rižoto sa maslinama i prazilukom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871932k129
Rižoto sa maslinama i prazilukom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
18/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Ukusan rižoto sa maslinama i prazilukom - malom ali pravi sasojci, koji kada su kombinovani zajedno čine ukusno jelo"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 8 supenih kašika
  • masline - 100 g, crne
  • praziluk - 2 struka, samo beli deo
  • parmezan - 100 g, izrendan
  • biber - prstohvat
  • bujon od povrća - 500 ml
  • maslinovo ulje - 1 šolja za kafu
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno isecite beli deo dva struka praziluka.

U tiganju ugrejte jednu šolju maslinovog ulja i stavite praziluk. Dodajte prstohvat soli, orstohvat šećera i 2-3 supene kašike vode.

Poklopite posudu, dinstajte dok ne omekša praziluk.

Dodajte masline i skinite posudu sa vatre. U plitku i široku šerpu sipajte oprani pirinač.

Pecite na suvom dok ne dobije braonkastu boju.

Mešajt da zrna ne zagore.

Kutlačom sipajte ugrejani bujon. Sačekajte dok pirinač ne upije tečnost i ponovo sipajte od bujona.

Kuvajte rižoto dok pirinač ne bude po vašoj želji. Ako želite al dente, obično 12-13 minuta je dovoljno.

Pre nego što skinete sa vatre dodajte praziluk i masline.

Skinite posudu sa vatre i pospite rendanim parmezanom. Mešajte dok se sir ne rastopi. Servirajte rižoto sa malsinama i prazilukom odmah.

Neka vam je slatko!

Napomena: Budite pažljivi sa solju! Parmezan i masline su slani!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: