Bonapeti.rs»Članci»Suplementi»Pivski Kvasac

Pivski Kvasac

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890127
Pivski kvasac

Kvasac se dugo koristi kako u proizvodnji proizvoda od testa, pravljenju piva, tako je on i deo zdrave i sprotske ishrane. Pivski kvasac predstavlja dodatak, koji ima više zajedničkih komponenti sa pivom nego sa običnim kvascem. To je zbog činjenice da se pivski kvasac obrađuje po tehnologiji koja umrtvljuje mikroorganizme, a da to pritom ne utiče i na vitamine i minerale, koji se nalaze u njemu. Kod običnog kvasca su mikroorganizmi živi.

Za proizvodnju različitih vrsta kvasca /pivski, običan, vinski/ se može koristiti velika grupa eukaritoskih jednoćelijskih organizama iz carstva gljiva. Karakteristična crta tih mikroorganizama je da imaju sposobnost fermentacije, što znači da pretvaraju ugljene hidrate u alkohol. Procesi fermentacije se koriste u proizvodnji alkoholnih pića, proizvoda od testa i drugih namirnica.

Zahvaljujući dugogodišnjim selekcijama, danas su grupe mikroorganizama klasifikovane i podeljene na one koji donose više ili manje koristi i koji imaju manje ili više toksičnih elemenata. Na taj način se došlo do otkrića supstance Saharomices /Saccharomyces/.

Tako dolazimo do zaključka da su pivski kvasac i kvasac za pravljenje hleba rođaci iz porodice tzv. "korisnih mikroorganizama". Obe vrste su predstavnici vrste Saccharomyces. Ova reč potiče iz starogrčkog i znači "slatka buđ". Materije koje se koriste za pivski kvasac pripadaju vrsti Saccharomyces cerevisiae. One sadrže mnogo više vitamina i korisnih materija od drugih svojih rođaka.

Reč Cerevisiae dolazi iz latinskog jezika i bukvalan prevod ove reči je "pivo". Pre nego što se pakuje kao dodatak ishrani, pivski kvasac prolazi kroz poseban proces, koji podrazumeva automlevenje. To znači da se izaziva kontrolisana ćelijska smrt i enzimi u pivskom kvascu melju sve do: vitamina, aminokiselina, minerala, lipida, peptida, kiselina i raznih delova složenog hemijskog sastava.

Pivski kvasac, instant

Sastav pivskog kvasca

Najviše proučeni i poznati sastojci koji čine pivski kvasac su vitamini B grupe - В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 i В12. Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora, cinka i magnezijuma.

Odabir i čuvanje pivskog kvasca

Pivski kvasac se prodaje u apotekama, prodavnicama zdrave hrane, kao i prodavnicama sa dodacima za sportiste. Može se kupiti u vidu suplementa ili u prahu. Smatra se da su najbolja varijanta tablete, koje same po sebi predstavljaju suv kvasac, koji se pakuje u odgovarajuće kutije.

Nezavisno od oblika u kome se kupuje, pivski kvasac treba čuvati na suvom mestu, daleko od vlage i direktne sunčeve svetlosti.

Koristi od pivskog kvasca

Već je i dokazana činjenica da je pivski kvasac prirodnog organskog porekla i da snabdeva telo dodatnim količinama vitamina. Ova činjenica je od velikog značaja za vegetarijance, koji teže u potpunosti organskoj ishrani. Pivski kvasac dodaje hrani umerene i visoke doze mikro i makroelemenata.

U grupu još uvek nedokazanih tvrdnji su pretpostavke da pivski kvasac snižava nivo lošeg holesterola u krvi, snižava nivo šećera u krvi, poboljšava sportske rezultate. Smatra se da on povećava nivo energije zbog visokog sadržaja minerala i vitamina. To ne čini da pivski kvasac bude energetik, već samo dodatak protiv anemije. Neki naučnici pretpostavljaju da je moguće da pojedini fragmenti u membrani kvasca potpomažu aktivnost belih krvnih zrnaca u borbi sa slobodnim radikalima.

Nega kože i kose

Neosporno je da pivski kvasac telu obezbeđuje veliki deo vitamina B grupe. Nedostatak jednog od njih vodi do nedovoljne usvojivosti i nedostatka drugog, pa je zato potrebno da se vitamini unose balansirano i umereno.

Pivski kvasac se koristi kod nedovoljnog želudačnog soka, a bogat sadržaj aminokiselina čini pivski kvasac odličnim saveznikom u oporavku nakon bolesti. Takođe, on stimuliše imuni sistem i može se koristiti nakon hemoterapije.

Štetnost pivskog kvasca

Lečenje sa pivskim kvascem traje od 1 do 3 meseca. Pivski kvasac se pravi uz pomoć hmelja i obogaćuje se ječmenim malcom. Nije preporučljivo da se pije živ kvasac, jer tako može uticati na smanjenje korisnih materija u telu. Najbolje je da se konzumira u vidu tableta.

Kod nekih osoba se tokm prvih dana konzumacije može primetii nadutost želuca, gasovi ili podrigivanje. Ove kontraindikacije se javljaju nekoliko sati nakon unosa. Obično nestaju nakon 7 dana. Pivski kvasac ne bi trebalo da unose osobe koje već koriste sportske multivtamine.

Nega sa pivskim kvascem

Osim što je veoma koristan za organizam, pivski kvasac blagotvorno deluje i na kožu. On poboljšava njen izgled, leči dermatitis, ekceme i akne. Uklanja perut i poboljšava strukturu vlasi, jača nokte. Nimalo nije slučajno zašto Sofija Loren svakodnevno pije čašu jogurta sa rastvorenim pivskim kvascem. Zahvaljujući ovoj proceduri, njena kosa i koža imaju odličan izgled.

Ako imate veoma suvu kožu, rastvorite malo pivskog kvasca u 50 ml mleka. Dodajte sok od limuna i jedno žumance. Nanesite na kožu i nakon 15 minuta isperite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas