Odmah posle šećera, so je najčešće korišćen začin. Po nekom nepisanom pravilu se kod nas jelima dodajte 3 puta više soli nego što je to dozvoljenih 3 - 5 mg dnevno. Posledice prekomerne konzumacije soli mogu biti opasne po zdravlje.
Na svu sreću, postoji i so koja ne šteti organizmu, već mu i koristi. Reč je o himalajskoj soli, koja se često zove i belo zlato. Ona predstavlja pravo čudo prirode, jer sadrži više od 84 hemijskih elemenata. Himalajska so ima skoro savršenu kristalnu strukturu, a potiče sa Himalaja.
Prema legendi, ova so se dobijala još 320. godine pre nove ere, kada se Aleksandar Makedonski nastanio sa svojom vojskom na obalama reke Ind u podnožju Slane planine. On je primetio da mu konj liže stene. Slana planina se smatra za jedan od najvećih izvora soli na svetu. Na njenoj teritoriji postoji 4 basena soli. Himalajska so se vadi ručno.
Dobija se u vidu velikih kamenih stena, koji se peru, a zatim rešaju i suše na suncu. Nakon toga se mrve do željene veličine i pakuju se. Zbog visokog stepena čistoće, himalajska so se ne demineralizuje niti pročišćava. To doprinosi očuvanju njene kristalne strukture.
Natrijum - hlorid se često naziva i tihim ubicom. Jedna od posledic zloupotrebe kuhinjske soli je hipertonija. Natrijum ima moć da zadržava vodu u organizmu, tako što podstiče eliminisanje kalijuma, što dovodi do povećanog rada bubrega.

Spccijalisti smatraju da svaki suvišan gram soli vodi do zadržavanja 23 g suvišne vode u organizmu, čije su posledice pojava celulita i dehidratacija ćelija. Osim toga, organizam se trudi da eliminiše suvišne količine natrijum - hlorida, a posledica je njegovo zadržavanje u zglobovima, organima i krvnim sudovima. Himalajska so je idealna zdrava zamena kuhinjskoj soli.
Sastav himalajske soli
Himalajska so sadrži velike kolićine važnih elemenata i minerala kao što su kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum, a roze boje ove soli je zbog gvožđa. Dobro je znati da himalajska so ne sadrži jod.
Dr Barbara Hendel i Piter Feriera su autori knjige "Voda i so, esencija života". Prema njihovim detaljnim istraživanjima, kristalna himalajska so sadrži 94 hemijska elementa od Mendeljejeve tablice elemenata. Njih 84 učestvuju u metabolizmu čoveka. Ovo dvoje autora tvrde da se ovi elemeni nalaze u soli u količinama koliko je to bilo u nekadašnjem prvobitnom okeanu, a smatra se da se u njemu pojavio prvi oblik života na Zemlji.
Odabir i čuvanje himalajske soli
Danas se himalajska so može naći u dosta prodavnica, i to u pakovanjima različite gramaže. Dosta je skuplja od obične soli, ali zato ima bezbroj prednosti.
Njena cena varira u zavisnosti od gramaže, a 1 kg soli košta oko 600 dinara. Čuva se kao i kuhinjska so - na suvom i provetrljivom mestu, daleko od sunčeve svetlosti.

Himalajska so u kulinarstvu
Himalajska so u potpunosti može zameniti kuhinjsku so, kako sa svežim, tako i sa termički obrađenim namirnicama. Dosta ljudi je mišljenja da je ukus himalajske soli prijatniji i zato je više preferiraju. Njom se mogu začiniti salate, kuvana jela, supe i čorbe i sve gde se inače stavlja i obična so.
Koristi od himalajske soli
Himalajska so obnavlja balans soli u organizmu, istovremeno potpomažući detoksikaciju. Normalizuje krvni pritisak i ojačava krvne sudove, a takođe snižava i nivo lošeg holesterola u krvi.
Himalajska so stimuliše rad nervnih ćelija, a u isto vreme poboljašva proces razmene informacija. Poztivno deluje na kožne bolesti i respiratorni sistem.
Poboljšava ćelijski metabolizam i ishtanu, potpomaže i bolje usvajanje lekova i dodataka ishrani. Ublažava grčeve u mišićima i ojačava kosti, pa samim tim smanjuje rizik od pojave osteoporoze. Preporučuje se trudnicama, jer poboljšava sastav plodove vode.
Himalajska so se može koristiti za ispiranje grla i usne duplje kod upale desnih, za pročićenje sinusa, za maske za lice. Odličan je dodatak soli za kupanje.
Za detoksikaciju organizma se koristi rastvor soli od 1 kašilice himalajske soli rastvorene u 1 čaši vode. Rastvor se pije svakog jutra na prazan stomak. Dosta ljudi koji si probali ovaj način detoksikacije tvrde da se na ovaj način reguliše fukcionisanje creva i želuca, reguliše se varenje i razmena materija.
Komentari